У соцмережі "злили" документи США і НАТО про підготовку контрнаступу України – NYT

Засекречені військові документи, що детально описують секретні плани США та НАТО щодо стану української армії перед запланованим контрнаступом, були цього тижня оприлюднені в соціальних мережах. Про це повідомляє The New York Times.

Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком документів, які з'явилися в Twitter і Telegram.

Військові аналітики заявили NYT, що деякі розділи документів, ймовірно, були змінені – у них завищені американські оцінки загиблих українських військових і занижені оцінки загиблих російських військових. На думку аналітиків, ці зміни можуть вказувати на спроби дезінформації з боку Москви.

Представники Байдена працювали над тим, щоб їх видалити, але станом на вечір четверга це не вдалося.

"Ми знаємо про повідомлення про публікації в соціальних мережах, і департамент розглядає це питання", — сказала Сабріна Сінгх, заступник прес-секретаря Пентагону.

Документи не передбачають конкретних бойових планів, наприклад, як, коли і де Україна має намір розпочати свій наступ, який, за словами американських офіційних осіб, ймовірно, відбудеться найближчого місяця. Разом з тим документи містять інформацію про те, що може знадобитися українським військам для кампанії.

"Для досвідченого ока російського військового планувальника, польового генерала або аналітика розвідки ці документи, без сумніву, містять багато спокусливих підказок. У документах згадується, наприклад, рівень витрат боєприпасів HIMARS. Пентагон публічно не повідомляв, наскільки швидко українські війська використовують боєприпаси HIMARS, але документи це підтверджують", – пише видання.

Як повідомлялося раніше, у МЗС Туреччини "занепокоєні майбутнім контрнаступом ЗСУ" і виступають за припинення вогню.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті