У Національній філармонії України 27 жовтня Сумський театр презентує "Карнавал тварин"

Музично-мультимедійне дійство «Карнавал тварин» Сумського національного театру ім.М.Щепкіна на музику Каміля Сен-Санса буде показане у межах проєкту «Філармонія Нескорених» у Києві 27 жовтня. Про це повідомляють організатори.

«Карнавал тварин» сумчан – перша «Дитяча Філармонія Нескорених». Сюїта Le carnaval des animaux – це неймовірні фокуси, мультики, цікаві історії про звірів, яскрава акторська гра, живий оркестр, який відтворює звуки тварин, і просто безліч незабутніх емоцій.

Музичне мультимедійне дійство «Карнавал тварин» є авторським прочитанням однойменного шедевра французького композитора Каміля Сен-Санса, написаного у 1886 році, яке у постановці режисера Микити Полякова перетворюється на дивовижне шоу для всієї родини, що поєднує в собі класичну музику, акторську гру та візуальну естетику мультиплікації.

Дійство складається з 14 музичних номерів, кожен з яких зображує окрему тварину: її рухи, характер та настрій. Склад невеликого оркестру доволі простий, хоча включає такі оригінальні інструменти, як ксилофон та скляна гармоніка. 

Ідея жартівливого твору під назвою «Карнавал тварин» виникла у Сен-Санса на початку 1860-х років – молодий професор школи Нідермейєра обіцяв його своїм учням. Однак обіцянку цю Сен-Санс виконав через 20 років. У лютому 1886 року прославлений композитор і піаніст, стомлений гастрольною поїздкою Німеччиною, усамітнився в маленькому австрійському містечку і за кілька днів написав «Карнавал тварин». Це був сюрприз, адресований чудовому французькому віолончелісту Лебуку, –  він мав виступити у карнавальному концерті. Зіграний ним №13 із «Карнавалу тварин» під назвою «Лебідь» приніс гучну славу як виконавцю, так і композитору. Протягом ста років «Лебідь» залишається найпопулярнішою п'єсою Сен-Санса.

Наскрізний персонаж вистави – актор-арлекін, сповнений рельєфної пластики та виразної лексики. На сцені разом із музикантами він розповідає захопливу історію з посиланням на сьогоднішні події. Арлекін проводить дітей та їхніх батьків крізь цікаву історію, знайомлячи глядачів із музичними інструментами, їх звучанням та особливим місцем в оркестрі. Актор підключає фантазію дитячої аудиторії, заохочуючи до самостійного уявлення про те, яких саме тварин уособлюють інструменти. 

«Карнавал тварин» – не просто захопливе шоу. Це проєкт, перейнятий любов'ю до дітей з особливими потребами. Анімаційний супровід вистави народився в руках талановитих юних сум’ян з різними формами інвалідності. Шедеври дитячої уяви символізують силу й незламний дух, жагу до життя наперекір будь-яким перешкодам. Споглядаючи ці малюнки, свідомість мимоволі просочується натхненням й вірою у світле майбутнє. Ця анімація – є твердою заявою про те, що все, про що мрієш – можливо, якщо є наполеглива праця та, найголовніше, любов до справи, якою займаєшся. Ці діти дарують нам не тільки свою творчість, а й частину своєї окриленої душі, яка допомагає знайти красу ззовні та в собі.

«Тут є гумор, який і для більш дорослого, і для зовсім малого. Трохи іронічна, легенька, весела штука. Каміль Сен-Санс був дуже серйозний композитор, але одного разу він вирішив написати таку цікаву, смішну історію, де зобразив голоси тварин інструментами», – розповідає Микита Поляков, диригент і режисер вистави.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті