У Національній філармонії України 27 жовтня Сумський театр презентує "Карнавал тварин"

Музично-мультимедійне дійство «Карнавал тварин» Сумського національного театру ім.М.Щепкіна на музику Каміля Сен-Санса буде показане у межах проєкту «Філармонія Нескорених» у Києві 27 жовтня. Про це повідомляють організатори.

«Карнавал тварин» сумчан – перша «Дитяча Філармонія Нескорених». Сюїта Le carnaval des animaux – це неймовірні фокуси, мультики, цікаві історії про звірів, яскрава акторська гра, живий оркестр, який відтворює звуки тварин, і просто безліч незабутніх емоцій.

Музичне мультимедійне дійство «Карнавал тварин» є авторським прочитанням однойменного шедевра французького композитора Каміля Сен-Санса, написаного у 1886 році, яке у постановці режисера Микити Полякова перетворюється на дивовижне шоу для всієї родини, що поєднує в собі класичну музику, акторську гру та візуальну естетику мультиплікації.

Дійство складається з 14 музичних номерів, кожен з яких зображує окрему тварину: її рухи, характер та настрій. Склад невеликого оркестру доволі простий, хоча включає такі оригінальні інструменти, як ксилофон та скляна гармоніка. 

Ідея жартівливого твору під назвою «Карнавал тварин» виникла у Сен-Санса на початку 1860-х років – молодий професор школи Нідермейєра обіцяв його своїм учням. Однак обіцянку цю Сен-Санс виконав через 20 років. У лютому 1886 року прославлений композитор і піаніст, стомлений гастрольною поїздкою Німеччиною, усамітнився в маленькому австрійському містечку і за кілька днів написав «Карнавал тварин». Це був сюрприз, адресований чудовому французькому віолончелісту Лебуку, –  він мав виступити у карнавальному концерті. Зіграний ним №13 із «Карнавалу тварин» під назвою «Лебідь» приніс гучну славу як виконавцю, так і композитору. Протягом ста років «Лебідь» залишається найпопулярнішою п'єсою Сен-Санса.

Наскрізний персонаж вистави – актор-арлекін, сповнений рельєфної пластики та виразної лексики. На сцені разом із музикантами він розповідає захопливу історію з посиланням на сьогоднішні події. Арлекін проводить дітей та їхніх батьків крізь цікаву історію, знайомлячи глядачів із музичними інструментами, їх звучанням та особливим місцем в оркестрі. Актор підключає фантазію дитячої аудиторії, заохочуючи до самостійного уявлення про те, яких саме тварин уособлюють інструменти. 

«Карнавал тварин» – не просто захопливе шоу. Це проєкт, перейнятий любов'ю до дітей з особливими потребами. Анімаційний супровід вистави народився в руках талановитих юних сум’ян з різними формами інвалідності. Шедеври дитячої уяви символізують силу й незламний дух, жагу до життя наперекір будь-яким перешкодам. Споглядаючи ці малюнки, свідомість мимоволі просочується натхненням й вірою у світле майбутнє. Ця анімація – є твердою заявою про те, що все, про що мрієш – можливо, якщо є наполеглива праця та, найголовніше, любов до справи, якою займаєшся. Ці діти дарують нам не тільки свою творчість, а й частину своєї окриленої душі, яка допомагає знайти красу ззовні та в собі.

«Тут є гумор, який і для більш дорослого, і для зовсім малого. Трохи іронічна, легенька, весела штука. Каміль Сен-Санс був дуже серйозний композитор, але одного разу він вирішив написати таку цікаву, смішну історію, де зобразив голоси тварин інструментами», – розповідає Микита Поляков, диригент і режисер вистави.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті