У місці проживання переселенців у Мукачевому виявили серйозні порушення - Лубінець

Працівники Офісу українського Омбудсмана виявили порушення умов проживання у місці для проживання внутрішньо переміщених осіб у Мукачевому на Закарпатті. Про це  повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграм.

“Працівники Офісу Омбудсмана перевірили умови проживання внутрішньо переміщених осіб, для яких Мукачівська міська молодіжна громадська організація “САМЕРС” облаштувала місце компактного поселення в приміщенні “Товариства сліпих України”. Тут мешкають 17 людей, серед них - 6 дітей, пенсіонери, особи з інвалідністю. Вони поскаржилися на нелюдські умови проживання”, - уточнив Лубінець.

За словами омбудсмана, серед того, на що поскаржилися громадяни - стара будівля, яка потребує капітального ремонту, незадовільний технічний та санітарно-гігієнічний стан кімнат. Ці кімнати, за його даними, одночасно використовують для відпочинку, як кухню, для прання та зберігання дров. Тут же встановлено піч-буржуйку, що порушує правила пожежної безпеки.

Представники Офісу Омбудсмана встановили, що тут немає централізованого опалення - тільки піч-буржуйка та обігрівачі.

“Температура повітря в кімнатах - 15-16 градусів, а в коридорах – не більше 10. Через це - висока вологість, на стінах і стелі пліснява”, - зауважив Лубінець.

Було встановлено, що на всіх мешканців є один старий санвузол і душова, які знаходяться в одному приміщенні, розділеному перегородкою. За його словами, не було у цьому місці дотримано і вимоги інклюзивності приміщень для осіб з інвалідністю: немає пандусів, спеціально обладнаної душової кімнати. А в одній з кімнат мешкають люди різної статі і віку, поінформував Омбудсман.

“Враховуючи зазначене, наголошую: такі умови проживання внутрішньо переміщених унеможливлюють реалізацію їхнього права на гідний рівень життя, створюють загрозу для їхнього здоров’я” - наголосив він.

Лубінець також звернувся до Закарпатської обласної військової адміністрації та Мукачівської міської ради з проханням невідкладно вирішити питання з переселенням ВПО в інше місце з гідними умовами для проживання.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті