У Міноборони погодилися з більшістю зауважень щодо корупційних ризиків законопроєкту про мобілізацію

Представники Мініоборони, присутні на засіданні парламентського комітету з питань антикорупційної політики, погодилися з більшістю зауважень щодо корупційних ризиків урядового законопроєкту про мобілізацію. Про це заявила , голова підкомітету ВР з питань дотримання законодавства у сфері запобігання та протидії корупції Вікторія Сюмар, повідомляє "Інтерфакс-Україна".   

"На комітеті були присутні представники Міноборони, і з більшістю зауважень погодилися. Зокрема що ці норми є корупціогенними. Ось, наприклад, відсутність у законі України "Про військовий обов'язок і військову службу" вичерпних випадків надання громадянам відтермінування від направлення на базову військову службу надає районним (міським) комісіям надмірну дискрецію щодо встановлення таких підстав на власний розсуд та містить корупційні ризики. Ба більше, такі зміни створюють ризики для зловживань своїми повноваженнями і членам комісії вищого рівня, зокрема під час перевірки підстав надання такого відтермінування", - сказала Сюмар

Народна депутатка зазначила, що в законопроєкті також багато правової невизначеності.

"Як саме органи місцевого самоврядування забезпечуватимуть прибуття громадян до ТЦК (Територіальний центр комплектування - ІФ-У)? Використовувати силу, хоча це не є їх повноваженнями? Або як ТЦК визначатиме осіб, щодо яких застосовуватимуть стягнення, такі як, наприклад, заборона використання рухомого майна. Правова невизначеність тут може означати просто "нову касу" для ТЦК",- підсумувала Сюмар.

Нагадаємо, раніше Антикорупційний комітет ВР побачив у законопроєкті про мобілізацію корупційні ризики. 

Як повідомлялося, бізнес України просить доопрацювати оновлене законодавство щодо мобілізації.

Статті

Донецьк
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті