Зарплати у конвертах, відтік інвестицій: бізнес України просить доопрацювати оновлене законодавство щодо мобілізації

Європейська бізнес-асоціація (ЕВА) опублікувала заяву щодо оновленого законодавства з мобілізації, запропонувавши доопрацювати його. Відповідна заява розміщена на сайті організації 8 січня.

У асоціації нагаддали, що в грудні у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби №10378 та законопроєкт щодо посилення відповідальності за військові правопорушення №10379, якими пропонується удосконалити законодавство щодо мобілізації.

"Бізнес детально проаналізував положення обох документів та прагне висловити своє занепокоєння рядом запропонованих норм, які можуть містити у собі ознаки порушення Конституції України. Власне, тому мати негативні наслідки не лише на економіку України, але і на репутацію країни та вкрай важливий процес відбудови нашої держави", - йдеться у заяві.

Зокрема, в ній говориться, що, за інформацією Президента України, саме стабільне функціонування економіки України дозволяє ефективно функціонувати Збройним силам України, адже саме гроші від податків і зборів з бізнесу є фактично єдиним джерелом фінансування армії.

"Станом на зараз шість платників податків забезпечують одного воїна і єдиним шляхом збільшення спроможностей ЗСУ є детінізація та ріст економіки", - нагадали в ЕВА.

Водночас, зазначається в заяві, запропоновані в проєктах Законів норми можуть, навпаки, призвести до зростання кількості «зарплат у конвертах» та неофіційного працевлаштування, відтоку іноземних інвестицій, суттєвого погіршення умов ведення бізнесу, який на кінець 2023 року оцінюється, за даними опитування Асоціації, на рівні 2,44 з 5 балів (негативний).

"Окремо хочемо зазначити, що ряд положень може фактично позбавляти громадян України базових прав, в тому числі, на отримання документа, який посвідчує особу та громадянство України, що є неприпустимим навіть в особливий період і може мати вкрай негативні соціальні та демографічні наслідки", - указали в ЕВА.

"Що стосується інших деяких коментарів та пропозицій, представники бізнесу переконані, що розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади у сфері мобілізації не сприятиме керованості процесу через його децентралізацію. Водночас, що стосується вручення повісток, цим мають займатись суто компетентні органи без наділення такими повноваженнями і інших структур або юридичних осіб – аби уникнути додаткового суттєвого навантаження, зловживань та плутанини. Крім того, скорочення термінів, зокрема, для уточнення своїх даних протягом 30 днів всіма військовозобов’язаними в Україні може призвести до колапсу системи, збоїв в роботі електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста – через суттєвий наплив. Водночас, коментарі стосуються і адміністративних стягнень, відповідальності, тощо", - перерахували недоліки законопроекту бізнесмени.

У заяві також йдеться, що бізнес не підтримує прийняття проєктів Законів в запропонованій редакції і пропонує доопрацювати документи.

"Спільнота готова долучитися до їх доопрацювання до другого читання і щиро сподівається, що голос бізнесу буде почуто, аби уникнути колапсової ситуації і так в непростому процесі мобілізації. Адже люди є ключовими для якнайшвидшого досягнення Перемоги України, але і для бізнесу також. Тому, тут вкрай важливо сформувати розумну та продуману стратегію аби і економіка, і Збройні Сили України могли працювати – кожен на своєму напрямку, наближаючи Перемогу нашої держави!", - підсумовується у заяві.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті