У "Метінвесті" заявили про гостру нестачу чоловіків на підприємствах групи через мобілізацію

В Україні потрібно вдосконалити процес бронювання підприємствами працівників від мобілізації. Про це заявила директорка зі сталого розвитку та взаємодії з персоналом групи компаній "Метінвест" Тетяна Петрук.

За її словами, жінки не можуть замінити чоловіків на важкій фізичній роботі.

"Бронювання працює неефективно, тому що не може на підприємстві кожен шостий бути мобілізованим. Що далі? Хто буде працювати? Потрібно робити аналіз економічної доцільності, ефективності, враховувати, скільки підприємство сплачує податків, як допомагає країні та ЗСУ, скільки створює робочих місць, у якому регіоні розташоване", - сказала Петрук.

"Не можна дивитися просто на чисельність і надавати якийсь відсоток. Ми наразі можемо забронювати лише 50% працівників. Практично на всіх підприємствах ми вибрали цю квоту. Проблему треба вирішувати комплексно, брати до уваги специфіку галузі. На нашому підприємстві не можуть працювати суто жінки, бо це гірничо-металургійна промисловість", - додала вона.

Представниця компанії наголосила, що на сервісних підприємствах може залишатися 50% заброньованих, але на виробничих підприємствах цей відсоток має бути вищим. Для розв'язання цього питання має бути налагоджено діалог між владою та бізнесом.

Також Петрук поскаржилася, що компанії важко набирати нових співробітників, адже чоловіки наразі обирають тіньову зайнятість через необхідність оновлення даних у ТЦК при офіційному працевлаштуванні.

"Усе через можливість бути мобілізованим ще на етапі працевлаштування, бо немає можливості для добронювання співробітників компаніями за межами заявок раз на пів року", - сказала вона.

Нагадаємо, Зеленський прокоментував законопроєкт про мобілізацію, який ВР ухвалила в другому читанні

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті