У Латвії поставили п'єсу "Перемир'я" донецького автора, який позиціонує себе мешканцем "ДНР": Україна відреагувала

Посольство України в Латвії засудило постановку в Даугавпілському театрі п'єси "Перемир'я" драматурга з Донецька Олексія Куралеха, який позиціонує себе "жителем ДНР". Про це дипломатичне представництво України повідомляє у Фейсбуці.

"Посольство України в Латвії категорично засуджує проведення в Латвії цієї вистави, яка повністю побудована на елементах російської пропаганди, яку терористична Росія намагається поширювати в дружніх до нас країнах, використовуючи «мʼяку силу", - вказується в дописі.

Українська сторона наголошує, що у виставі "Перемир’я" закладені кремлівські наративи. Зокрема війну на Донбасі, яку розв’язала росія, та окупацію нею українських територій у 2014 році, автор п’єси називає «українським конфліктом», а також жодним чином не згадується про РФ як країну-агресорку.

При цьому сама назва п’єси містить елементи російської пропаганди про "братовбивчу війну" і "братські народи" та нав’язує глядачам уявлення про «однакову винуватість обох сторін». Також у п'єсі не згадується боротьба України за свободу, незалежність та територіальну цілісність.

У посольстві нагадують, що автор п’єси Олексій Куралех мешкає у Донецьку. З часу окупації міста росією у 2014 році він не змінював місця проживання, позиціонуючи себе як "житель ДНР". З відкритих джерел відомо, що вистави на літературній основі його творів активно ставляться на території країни-агресорки.

Диппредставництво зауважує, що, на жаль, ще «не отримало належної реакції від компетентних латвійських інституцій на офіційні запити про скасування цієї пропагандистської вистави в Латвії та вважає, що проведення таких публічних заходів суперечить рішучій політиці Латвії стосовно боротьби з пропагандою». При цьому висловлено сподівання, що «наведеним фактам і діям буде надано адекватну оцінку».

Увечері 6 жовтня, після прем’єри, Даугавпілський театр відреагував на цю заяву. В тексті, розміщеному у Фейсбуці, зазначається, що театр поважає думку Посольства України і готовий оцінити викладену інформацію, яка «не була доступна театру в публічному просторі». Водночас категорично відкидаються заяви, ніби «через постановку театру поширюються елементи російської пропаганди з використанням «м’якої сили».

У театрі заявляють, що вважає, що п’єса «Перемир'я» не є пропагандистською, а несе гуманітарний зміст. Зазначається, що виставу зі схожим сюжетом нещодавно привозив до Латвії ізраїльський театр «Гешер» (у ній розповідається, як у тунелі із сектора Газа застрягли ізраїльські солдати та бійці ХАМАС).

У Даугавпілському театрі також нагадують, що у квітні 2022 року було організовано читання-перформанс п’єси "Перемир’я". Метою цього заходу буцімто було "висловити підтримку Україні та водночас привернути увагу до того, що відбувається в суспільстві Даугавпілса, зокрема до коментарів із соціальних мереж, у яких спостерігалося шокуюче зростання розколу та агресії".

Олексій Куралех - ;випускник філфаку ДонНУ, син донецьких поетів, Світлани Куралех та Володимира Авцена. Як стверджує сам Олексій Куралех, він почав писати п'єси у 2016 році. Їх ставили у російських театрах, у тому числі і "Перемир'я".

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті