У Харкові затримали посадовця "Укренерго", який готував удари РФ по енергооб'єктам у п’яти регіонах

Служба безпеки України затримала російського агента, який готував удари РФ по енергетичних об'єктах в п’яти областях України. Про це 21 червня повідомляє прес-центр СБУ.

Встановлено, що за вказівкою агресора він збирав інформацію про місця розташування ключових електропідстанцій на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей.

Крім цього, російський агент повідомляв окупантам про орієнтовну напругу енергооб’єктів, а також рівень їх пошкоджень після ворожих обстрілів. Робив це для підготовки загарбниками повторних повітряних ударів по електропідстанціях для повного знеструмлення регіонів.

Зловмисника затримали у Харкові під час виконання ним розвідувального завдання. Ним виявився посадовець регіонального підрозділу компанії "Укренерго", який очолював групу з оптимізації та розрахунку втрат електричної енергії.

За даними СБУ, російська спецслужба завербувала його ще задовго до початку повномасштабного вторгнення і перевела в "сплячий режим". Після 24 лютого 2022 року ФСБ «активувала» свого агента і визначила йому завдання щодо проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Слідчі повідомили чоловіку про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті