У Харківській області СБУ затримала російського агента, який шукав "слабкі місця" на кордоні

Служба безпеки затримала у Харківській області агента російської ФСБ, який розвідував оборонні рубежі України на кордоні з РФ. Про це 22 листопада повідомив пресцентр СБУ.

Встановлено, що найбільше ворога цікавили можливі напрямки руху важкої бронетехніки та артилерії ЗСУ, у тому числі гаубиць та реактивних систем залпового вогню в районі звільненого Вовчанська. Для встановлення таких "маршрутів" фігурант обходив місцевість та шукав сліди танкових гусениць.

Крім того, російський агент намагався дізнатися про місця базування підрозділів СБУ та Нацполіції поблизу кордону з РФ. Також він випитував "потрібну" інформацію у своїх знайомих під виглядом побутових розмов та звітував окупантам про наслідки "прильотів".

Ще одним його завданням було створення власної мережі інформаторів, до якої мало ввійти якомога більше мешканців звільнених районів Харківщини.

Спецслужби встановили місцеперебування зловмисника і затримали його під час проведення дорозвідки прикордонної території області.

За даними слідства, російським агентом виявився 41-річний мешканець Вовчанська, який у липні був дистанційно завербований кадровим співробітником ФСБ. У поле зору агресора чоловік потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих.

Після вербування зрадник отримав від російської спецслужби інструкції щодо проведення розвідувально-підривної діяльності та обрав собі оперативний псевдонім "Лексус".

Російському агенту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 ККУ, йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомлялося, у Харкові затримали доцента вишу, який "підпрацьовував" навідником і "здавав" росіянам своїх колег.

Статті

Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Всі статті