У ГУР заявили, що Telegram загрожує нацбезпеці України

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що щодо месенджера Telegram дійсно існують загрози. Держава вибудовує комунікацію з адміністраціями всіх платформ, але найважче такий процес проходить саме з цим месенджером. Про це він розповів під час заходу у Media Center Ukraine, повідомляє ЛІГА 14 лютого.

До Юсова виступав Ігор Соловей, керівник Центру протидії дезінформації. Він назвав Telegram "абсолютним злом" з погляду кібербезпеки, оскільки месенджер є непрозорим майданчиком з "незрозумілим фінансуванням і незрозумілими протоколами безпеки".

"Як каже один дослідник Telegram: які є докази зв'язку Telegram з Росією? Питання стоїть неправильно, тому що треба ставити питання: а які є докази відсутності зв'язку Telegram з Росією?", – заявив Соловей.

Він зазначив, що всі ці фактори навколо месенджера змусять Україну "в будь-якому випадку рано чи пізно, краще рано" ухвалювати якесь рішення щодо цієї й інших платформ.

"Що стосується Telegram, загрози реальні й слушні. Йдеться не про окремих користувачів чи не про окремих медіа, які представлені на цій платформі – питання до самої платформи. Вона містить у собі цілу низку загроз для інформаційної й не тільки інформаційної безпеки у нашій країні. Тому так, це питання, на яке треба давати відповідь. І я думаю, що це обов'язково відбудеться", – відреагував Юсов.

Журналіст запитав, як можна виграти війну проти платформ TikTok і Telegram, котрі використовуються для пропаганди проти України.

"Звичайно, хотілося б мати прості відповіді на ці питання, і мати якусь чарівну кнопку, яка вимикає все, що несе загрозу. Але таких простих відповідей, на жаль, немає, і такої кнопки не існує. Тому Україна вибудовує комунікацію з адміністраціями всіх платформ для того, щоб працювати за прозорими правилами, алгоритмами й згідно українського законодавства, і міжнародних стандартів", – відповів представник ГУР.

За словами Юсова, найважче такий процес виходить з Telegram, проте питання є й щодо інших платформ.

Він зазначив, що це постійна багаторівнева робота: "Як на території самої платформи шляхом створення контенту, який би руйнував міфи, роз’яснював і покривав би цільову аудиторію, так і робота з погляду унормування діяльності цих майданчиків".

Представник воєнної розвідки зауважив, що такі заходи вживаються, проте роботи ще "справді багато".

Нагадаємо, Telegram був створений російським підприємцем Павлом Дуровим, котрий поїхав з РФ після 2014 року і наразі мешкає в Об'єднаних арабських еміратах. 

Впродовж декількох років російська влада намагалася заблокувати месенджер. Проте у 2020 році заступник голови Мінкомзв’язку РФ Олексій Волін заявив, що російські відомства вирішили припинити блокування: по-перше, це виявилося "технічно неможливим", по-друге, представники Telegram почали "активно співпрацювати щодо боротьби з тероризмом та наркоманією.

Як повідомлялося, на сайті президента України з'явилася петиція із закликом заборонити в країні популярний месенджер Telegram.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті