У ГУР заявили про знищення бази даних російського центру космічної гідрометеорології "Планєта"

У росії знищено базу даних далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології "Планєта". Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР)  у Фейсбук 24 січня.

Як повідомляється, вказане російське державне підприємство федерального рівня займається прийомом та обробкою даних із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів: передусім Міністерство оборони, Генеральний штаб та служби МНС РФ.

Атаку проти далекосхідної (найбільшої з трьох) філії НДЦ космічної гідрометеорології "Планєта" здійснили кіберволонтери-патріоти з групи "BO Team", зауважили у ГУР і додали, що "наслідки – руйнівні".

Проникнення в базу даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі. Обсяг знищеної інформації - близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних.

"Вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити щонайменше 10 мільйонів доларів. Серед знищеного - метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували міноборони і МНС РФ, «Роскосмос» та низка інших відомств держави-агресора, а також - напрацьовані роками унікальні дослідження", - наголосили у розвідці.

Робота суперкомп’ютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, паралізована та не підлягає відновленню в повному обсязі.

За даними ГУР, "один такий обчислювальний девайс разом із програмним забезпеченням коштує 350 тисяч доларів. В умовах жорстких санкцій проти Росії повторно отримати такий софт фактично неможливо".

Разом зі сховищами даних, серверами та комп’ютерами внаслідок кібератаки паралізовано системи кондиціонування і зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру.

"Ще один бонус - повністю відрізана від мережі російська станція в Арктиці на острові «Большевік», яка виконує важливі завдання у військовій сфері держави-агресора", - підкреслили у розвідці.

Як додали в ГУР, "загалом десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на «оборонку» і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів".

Як повідомлялося, ГУР провело успішну кібероперацію проти "Росавіації". 

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті