У "Газпромі" визнали рекордний в історії обвал видобутку газу

Російський "Газпром" переживає рекордний у своїй історії обвал видобутку природного газу після втрати європейського ринку, куди до війни йшло до третини видобутої компанією сировини. Про це повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times із посиланням на звіт компанії.

За підсумками першого півріччя 2023 року видобуток "Газпрому" становив 179,45 млрд куб. м. Порівняно з тим самим періодом 2022 року обсяги впали на 25%, а якщо порівнювати з довоєнним періодом - практично на третину: у січні-червні 2021 року "Газпром" видобув 260,8 млрд кубів.

Жодного разу за три десятиліття своєї історії найбільша газова компанія світу не скорочувала виробництво настільки стрімко. Так, 2009 року, на тлі глобальної фінансової кризи, "Газпром" урізав видобуток на 16%, а після розвалу СРСР - лише на 12% (у період з 1992 по 1998 рік).

Фактично продажі газу на внутрішній ринок і за кордон виявилися ще нижчими - 166 млрд кубометрів за 6 місяців, що на 27% менше, ніж роком раніше.

"Зниження видобутку газу групи пов'язане з ухваленням у низці країн політично мотивованих рішень, спрямованих на відмову від імпорту російського газу", - пояснює "Газпром" у звіті.

Володіючи найбільшими на планеті запасами газу, які оцінюються в 67 трлн куб. м, росія опинилася без можливості його продавати після того, як Кремль спочатку зажадав від європейських клієнтів оплачувати поставки "в рублях", а потім послідовно відключив від труби всі країни, які відмовилися прийняти ультиматум. І хоча влада плекає надію розвернути газові потоки на схід і створити "газовий хаб" у Туреччині, в реальності подіти зайвий газ просто нікуди: близько 90 млрд куб. м щорічного видобутку залишилося без покупців, пише Bloomberg.

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті