У Дніпрі спіймали агента ФСБ, який видавав себе за військового, щоб шпигувати за ЗСУ

Служба безпеки України затримала у Дніпрі агента російської спецслужби, який видавав себе за військового, щоб шпигувати за переміщенням підрозділів ЗСУ. Про це 18 вересня повідомив пресцентр СБУ.

Для маскування розвідувально-підривної діяльності зловмисник перед виходом на завдання перевдягався у військову форму українських захисників.

Встановлено, що у зоні особливої уваги російського агента були маршрути руху залізничних ешелонів з новітньою військовою технікою, озброєнням та боєприпасами Сил оборони. Також він намагався виявити в районі обласного центру позиції української ППО.

Для збору розвідінформації він регулярно об’їжджав територію міста, де фотографував українські об’єкти.

"Отримані дані російський агент передавав своєму "куратору" з ФСБ через месенджер у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів. За кожне виконане завдання ворожий поплічник отримував від російської спецслужби грошову винагороду. Щоб приховати канали фінансування, агент одержував кошти на банківську картку за допомогою криптовалютних операцій", - зазначили в СБУ.

За наявними даними, агентурні розвіддані потрібні були окупантам для планування бойових операцій та диверсій, спрямованих на сповільнення українського контрнаступу в районах Вугледара та Новосілки.

Ворожого агента затримали під час виконання ним завдання поблизу одного зі стратегічних об’єктів у Дніпрі. Під час обшуків у нього виявлено мобільний телефон із доказами листування з агресором, а також набої до автоматичної зброї.

Чоловікові повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він під вартою.

Як повідомлялося, СБУ затримала ворожого агента, коли він ставив "маячок" на опору мосту на Хмельниччині.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті