У британській розвідці розповіли. як РФ нав'язує пропаганду жителям Донбасу

Жителі підконтрольної росії території Донецької області України наразі отримують зведення місцевих новин від однієї з найбільших російських мовних організацій. ВГТРК, яка 4 вересня відкрила донецьке відділення та розпочала мовлення на території регіону. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії.

Як наголошується у зведенні, зведення місцевих новин подаються російським телеканалом "Росія 1" і представляють російський погляд на війну. Це частина ширших зусиль росії щодо встановлення постійного контролю за цим районом.

За даними британської розвідки, українські російськомовні теле- та радіостанції були у вільному доступі до 2014 року. Після вторгнення загальноукраїнські провайдери продовжували надавати російськомовний контент із місцевих джерел. Підконтрольні "уряду" "ДНР" та пов'язані з ним мовні компанії також ретранслювали російські національні новинні програми в рамках пропагандистської кампанії, але не регіональні новини.

На створення мовлення ВГТРК у Донецьку пішло більше року, про що вперше було оголошено у 2022 році. Майже, напевно, це сталося через відмову працювати навчених місцевих фахівців. Тих, хто співчуває "ДНР" і має необхідні навички, швидше за все, привезли з Криму, Луганська та інших місць, зазначається у зведенні.

Незважаючи на блокування в ефірі, українське мовлення, як і раніше, доступне широкій аудиторії через Інтернет. Там, де діють російські обмеження фільтрації, аудиторія використовує VPN чи інші технології активного обходу. Мобільні телефони, підключені до українських провайдерів, мають доступ без обмежень, зазначають у Міноборони.

Як повідомлялося, у російському прокаті провалився пропагандистський фільм про війну в Україні. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті