Ціна поразки України у війні з РФ буде "астрономічною" для країн НАТО і Заходу - ISW

Американський Інститут дослідження війни (ISW) застерігає, що ставки для США у війні росії проти України є вищими, ніж багато хто усвідомлює. Про це пише "Голос Америки".

Зазначається, що  ISW у своєму черговому аналізі ситуації від 14 грудня підкреслює, що потенційні витрати для США в разі перемоги росії й поразки України стануть незрівнянно вищими, ніж витрати на підтримку України для забезпечення української перемоги. 

В разі поразки України у війні з росією та можливої окупації всієї території України, російські війська, вірогідно, будуть розташовані вздовж усього східного кордону НАТО від Чорного моря до Північного океану. Відтак, росія знову становитиме сухопутну загрозу для країн альянсу, на відміну від теперішньої ситуації, коли "майже вся доступна наземна бойова сила Росії" залучена до війни в Україні.

За такого сценарію, росія матиме можливість безпосередньо загрожувати одній або кільком країнам НАТО швидким механізованим наступом. Альянс, за висновком ISW, наразі не в змозі захиститися від такого нападу наявними натепер в Європі силами.

Відтак, припускають аналітики, США доведеться додатково розгорнути в Європі значну частину своїх сухопутних сил, а розгортання російських систем ППО вздовж кордонів НАТО змусить США витрачати мільярди, щоб перекидати до Європи американські літаки-невидимки, які одні лише здатні в разі потреби проникати через захист, створений цими системами.

“Ціна цих оборонних заходів була б астрономічною та, ймовірно, супроводжувалася б періодом дуже високого ризику, коли американські сили не були б належним чином підготовлені чи розгорнуті для протистояння ані Росії, ані Китаю, не кажучи вже про [протистояння] їм обом разом”, - підсумовує ISW.

Про те, що Україну необхідно продовжувати підтримувати, каже і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який зазначив 14 грудня, що росія, вірогідно, нападе на інші країни, якщо переможе в Україні.

“Якщо Путін переможе в Україні, є реальний ризик, що його агресія на цьому не закінчиться”, - сказав Столтенберг.

"Наша підтримка – це не благодійність. Це інвестиція в нашу безпеку… Єдиний спосіб досягти справедливого та довгострокового рішення – переконати президента Путіна, що вони не переможуть на полі бою. І єдиний спосіб переконатися, що президент Путін усвідомлює, що він не перемагає на полі бою, – це продовжувати підтримувати Україну", - заявив генсек НАТО.

Заява Столтенберга прозвучала того самого дня, коли путін на річній пресконференції пообіцяв продовжувати війну в Україні допоки не досягне своїх цілей.

Високопосадовці європейських країн і США, з якими спілкувалася мережа CNN, погоджуються, що поразка у війні була б не просто жахливою новиною для України, але й стала б катастрофою для загальноєвропейської безпеки та серйозним ударом по США. Вони також висловлюють побоювання, що без допомоги Заходу, Україна, імовірно, програє війну у довгостроковій перспективі.

“З нами немає гарантії успіху, але без нас вони точно зазнають поразки”, - сказав неназваний високопоставлений військовий чиновник США в інтерв’ю CNN.

З ним погодився європейський дипломат, з яким говорила агенція CNN: "Якщо дивитися на повернення й утримання подальших територій, важко зрозуміти, як це могло б досягнути успіху без постійної підтримки США".

Що стосується гуманітарного аспекту війни, один європейський дипломат в інтерв’ю CNN зауважив: "Я не думаю, що люди повністю усвідомлюють, що насправді означатиме поразка України. Ми б побачили жахливі речі: етнічні чистки й тотальне знищення України. Згадайте, що вони робили в Бучі. Отже, це вже буде успіх, якщо ми зможемо запобігти цьому. І тому ми повинні продовжувати".

ISW також зазначає у своєму аналізі, що найкращим сценарієм з точки зору Заходу є повна перемога України й відновлення контролю над усіма окупованими росією територіями, включно з Кримом.

“Допомогти Україні зберегти свої позиції шляхом постійної військової підтримки Заходу набагато вигідніше та дешевше для Сполучених Штатів, ніж дозволити Україні програти. “Заморозити” конфлікт гірше, ніж продовжувати допомагати Україні у боротьбі - це просто дало б Росії час і простір підготуватися до відновлення війни, щоб завоювати Україну та протистояти НАТО. Допомогти Україні відновити контроль над усією або більшою частиною її території було б набагато вигідніше, оскільки це відштовхне російські сили ще далі на схід”, - зазначено в аналізі Інституту.

Як повідомлялося, у Пентагоні вважають, що якщо путіну дозволити перемогти Україну, він перейде до вторгнення в інші країни.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті