Судитимуть екскерівника СБУ часів Януковича, який очолив каральний орган на окупованій Херсонщині, та 8 його поплічників

За матеріалами Служби безпеки до суду скеровано обвинувальний акт щодо колишнього керівника СБУ Олександра Якименка. Він причетний до організації масових репресій проти мирних жителів у захопленій частині Херсонської області. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 1 квітня.

"З 2014 року експосадовець переховувався в РФ, а на початку повномасштабного вторгнення допомагав окупантам у війні проти України, – сказано в повідомленні. – Зокрема, його призначили керівником створеної агресором "государственной службы безопасности в Херсонской области".

Зазначається, що на цій посаді він виконує завдання росії щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в південному регіоні. Для цього організовує масові переслідування, викрадення і катування місцевих жителів.

"Щоденно людей піддають жорстоким тортурам – катують електричним струмом, не дають воду та їжу, а також імітують розстріл потерпілих, – повідомляє відомство. – Таким чином з них намагаються "вибивати" зізнання у сприянні Силам оборони, а після цього пропонують за гроші отримати "амністію".

Підкреслюється, що, за даними слідства, до лав окупаційного органу його очільник особисто залучив ще вісьмох зрадників, які беруть безпосередню участь у катуваннях мирних жителів.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів Якименка судитимуть за кількома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

- ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

- ч. 3, ч. 4 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);

- ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Також за цими статтями Кримінального кодексу України кваліфіковано злочинні дії восьми спільників фігуранта. Наразі обвинувачені оголошені у розшук. Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

Раніше повідомлялось, що на Луганщині викрито ще чотирьох представників окупаційних "силових структур", у тому числі трьох жінок.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті