Суд заочно заарештував екс-міністра оборони Єжеля за Харківські угоди

Суд заочно арештував колишнього міністра оборони України Михайла Єжеля після підозри в держзраді через Харківські угоди. Про це інформує Офіс генерального прокурора 28 грудня.

"За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора Київський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу прокурора на ухвалу слідчого судді та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому Міністру оборони України у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним за попередньою змовою групою осіб державної зради", - пише пресслужба.

Нині підозрюваний переховується за межами України, Єжель оголошений у розшук.

Слідство встановило, що у квітні 2010 року ексміністр за змовою з експрезидентом Януковичем, прем'єр-міністром Азаровим, міністром юстиції Лавриновичем та міністром закордонних справ Грищенком, в порушення законодавства, без фактичного розгляду проєкту угоди між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту Росії на території нашої держави зацікавленими органами та проведення обов’язкової правової експертизи, погодили її без зауважень.

Через це були створені умови для продовження перебування чорноморського флоту РФ на території України на 25 років.

Колишній міністр підозрюється у вчиненні державної зради за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України). Кримінальне провадження здійснюється за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

21 квітня 2010 року у Харкові експрезидент Віктор Янукович підписав угоду між Україною та РФ. Цим документом на 25 років продовжили строк перебування чорноморського флоту Росії у Севастополі.

Нагадаємо, 8 серпня 2022 року колишньому міністру оборони Михайлу Єжелю повідомили про підозру в державній зраді через погодження підписання Харківських угод.

Угода між Україною і РФ, підписана 21 квітня 2010 року у Харкові тодішніми президентами України Віктором Януковичем та Росії Дмитром Медведєвим, передбачала продовження терміну перебування чорноморського флоту РФ у Севастополі з 2017 до 2042 року.

Як повідомлялося раніше, завершено розслідування щодо "Харківських угод" та держзради Януковича та Азарова.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті