Суд ООН у Гаазі починає розглядати позов до РФ про геноцид в Україні

У Міжнародному суді ООН у Гаазі з 18 до 27 вересня відбудуться попередні слухання за позовом України до росії у зв'язку з передбачуваним порушенням міжнародної конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього - у зв'язку з російським широкомасштабним вторгненням в Україну. Про це повідомляє Телеграм-канал "Радио Свобода".

Україна подала позов 27 лютого 2022 року, через три дні після початку російського військового вторгнення. Суд раніше постановив, що до позову України мають право приєднатися 32 країни - це практично всі європейські держави, а також Канада, Австралія та Нова Зеландія. Сполученим Штатам було відмовлено з формальної причини.

Під час попередніх слухань російська сторона, як очікується, доводитиме непідсудність справи Міжнародному суду ООН. "Претензії Києва насправді зводяться до оскарження правомірності проведення спеціальної військової операції відповідно до Статуту ООН, а також статусу ДНР і ЛНР. До цих питань згадана конвенція не має жодного стосунку", - заявили раніше в російському МЗС.

Українська сторона вважає, що дії росії проти України мають ознаки геноциду. Як один із доказів наводиться насильницьке вивезення дітей з України - за підозрою в причетності до нього ордер на арешт путіна раніше видав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Серед висунутих цим судом звинувачень, однак, геноциду немає.

На початку вересня голова комісії ООН з розслідування злочинів в Україні Ерік Мьосе заявив, що ООН поки що "не має у своєму розпорядженні достатніх доказів, які відповідали б юридичним вимогам Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього". У Києві цю точку зору розкритикували.

Зазначається, що якщо суд ООН ухвалить рішення про підсудність справи, то слухання по суті, як очікується, можуть відбутися не раніше наступного року і, найімовірніше, затягнуться на роки.

Міжнародний суд ООН у Гаазі розглядає ще один позов України проти росії. У червні відбулися перші слухання у справі про ймовірне порушення російською стороною двох міжнародних конвенцій: про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію будь-яких форм расової дискримінації. Позов подала Україна ще 2017 року у зв'язку з анексією росією Криму і збройними діями на Донбасі.

Міжнародний суд ООН - це головний судовий орган ООН. Він розташований у Палаці миру в Гаазі (Нідерланди) і вирішує відповідно до міжнародного права юридичні спори між державами. Росія загалом визнає його юрисдикцію, але оскаржує її в окремих справах.

Цей суд не слід плутати з Міжнародним кримінальним судом (МКС), який також розташований у Гаазі, але не є органом ООН і не визнається росією. Саме МКС видав ордер на арешт путіна.

Статті

Донецьк
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті