Столтенберг каже, що союзники згодні, що Україна стане членом НАТО. Але Угорщина проти, а Німеччина вагається

Москва не може перешкодити Україні стати членом Північноатлантичного альянсу. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи перед журналістами в Осло 1 червня, - повідомляє "Голос Америки".

"Усі союзники згодні з тим, що Москва не має права вето проти розширення НАТО. Ми рухаємося вперед; союзники згодні (один з одним у тому), що Україна стане членом (альянсу)", - сказав Столтенберг.

У повідомленні нагадується, що міністри закордонних справ країн НАТО зібралися в норвезькій столиці для врегулювання наявних розбіжностей напередодні липневого саміту альянсу у Вільнюсі.

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на зустрічі понад 40 європейських лідерів у Молдові, наголосив, що Київ хотів би отримати на саміті "чітке" рішення щодо свого майбутнього в НАТО.

У 2008 році альянс ухвалив рішення про можливість вступу до нього України, але Києву досі не було надано план дій щодо вступу.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс нагадав, що Київ пережив два вторгнення, чекаючи відповіді від НАТО протягом 14 років. "Настав час сісти за стіл переговорів і знайти конкретну відповідь на питання, як Україна буде інтегруватися в НАТО і коли вона стане членом альянсу", - сказав він.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна підтримав цей заклик, додавши, що необхідно надати Києву надійні гарантії безпеки після війни, щоб не залишати "сірих зон", якими може скористатися росія.

Столтенберг також закликав розробити рамки гарантій безпеки для Києва, щоб не допустити нових військових дій з боку росії.

Інші союзники, зокрема Німеччина та Люксембург, відзначили ризики, пов'язані з можливістю швидкого вступу України до НАТО.

Угорщина висловила думку, що це питання не може стояти на порядку денному майбутнього саміту.

"Політика відкритих дверей НАТО залишається чинною, але водночас зрозуміло, що ми не можемо говорити про прийняття нових членів, (які перебувають) у стані війни", - заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналєна Бербок.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті