США побоюються вторгнення Азербайджану на південь Вірменії в "найближчі тижні". У Баку заперечують

Держдепартамент США побоюється вторгнення Азербайджану на південь Вірменії найближчими тижнями. Про це групі американських депутатів сказав держсекретар США Ентоні Блінкен, - повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на видання Politico.

Розмова, як стверджується, відбулася ще 3 жовтня. На ній Блінкен обговорював із членами Палати представників можливі заходи щодо Азербайджану у відповідь на його військову операцію в Нагірному Карабасі, після якої регіон залишила велика частина вірменського населення. Серед іншого Блінкен зазначив, що Держдепартамент не планує продовжувати законодавче застереження, яке з 2002 року давало змогу США постачати зброю Баку.

За кілька днів після брифінгу один із його учасників, депутат Френк Пеллон, написав в іксі (колишньому твіттері), що президент Азербайджану Ільхам Алієв "просувається в досягненні своєї мети - захопити Південну Вірменію", оскільки "його режим підбадьорився після того, як зіткнувся з незначними наслідками" своєї операції в Карабасі.

Алієв багато років говорить про Зангезурський коридор (у Вірменії не визнають цю назву) - гіпотетичний транспортний шлях між основною територією Азербайджану і його Нахічеванським ексклавом територією південної Вірменії. 2021 року Алієв погрожував створити його силою. Відкриття коридору згадував і президент Туреччини, яка підтримує Азербайджан, Реджеп Ердоган, говорячи про можливість підписання мирної угоди між Вірменією та Азербайджаном. Про відкриття транспортних шляхів у регіоні, без згадок конкретних маршрутів, ішлося і в спільній заяві лідерів Вірменії, Азербайджану та РФ від листопада 2020 року.

"У Вірменії це сприймається як територіальні претензії і вимога екстериторіального коридору", - заявив нещодавно прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Він зазначив, що якщо коридор і буде, то тільки під юрисдикцією Вірменії.

Азербайджан заперечує можливість вторгнення до Вірменії, пише Politico, цитуючи радника Алієва із зовнішньої політики Хікмета Гаджиєва.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті