США побоюються вторгнення Азербайджану на південь Вірменії в "найближчі тижні". У Баку заперечують

Держдепартамент США побоюється вторгнення Азербайджану на південь Вірменії найближчими тижнями. Про це групі американських депутатів сказав держсекретар США Ентоні Блінкен, - повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на видання Politico.

Розмова, як стверджується, відбулася ще 3 жовтня. На ній Блінкен обговорював із членами Палати представників можливі заходи щодо Азербайджану у відповідь на його військову операцію в Нагірному Карабасі, після якої регіон залишила велика частина вірменського населення. Серед іншого Блінкен зазначив, що Держдепартамент не планує продовжувати законодавче застереження, яке з 2002 року давало змогу США постачати зброю Баку.

За кілька днів після брифінгу один із його учасників, депутат Френк Пеллон, написав в іксі (колишньому твіттері), що президент Азербайджану Ільхам Алієв "просувається в досягненні своєї мети - захопити Південну Вірменію", оскільки "його режим підбадьорився після того, як зіткнувся з незначними наслідками" своєї операції в Карабасі.

Алієв багато років говорить про Зангезурський коридор (у Вірменії не визнають цю назву) - гіпотетичний транспортний шлях між основною територією Азербайджану і його Нахічеванським ексклавом територією південної Вірменії. 2021 року Алієв погрожував створити його силою. Відкриття коридору згадував і президент Туреччини, яка підтримує Азербайджан, Реджеп Ердоган, говорячи про можливість підписання мирної угоди між Вірменією та Азербайджаном. Про відкриття транспортних шляхів у регіоні, без згадок конкретних маршрутів, ішлося і в спільній заяві лідерів Вірменії, Азербайджану та РФ від листопада 2020 року.

"У Вірменії це сприймається як територіальні претензії і вимога екстериторіального коридору", - заявив нещодавно прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Він зазначив, що якщо коридор і буде, то тільки під юрисдикцією Вірменії.

Азербайджан заперечує можливість вторгнення до Вірменії, пише Politico, цитуючи радника Алієва із зовнішньої політики Хікмета Гаджиєва.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті