США підтримали створення "гібридного спецтрибуналу" для РФ

Державний департамент США підтримує створення "гібридного спеціального трибуналу" для розслідування російських злочинів проти України. Про це 28 березня повідомляє "Голос Америки" з посиланням на заяву пані посла з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу Бет ванн Скаак.

"Зараз, у цей критичний момент історії, я можу оголосити, що ми підтримуємо створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії проти України. Було багато різних моделей, які розглядалися. США... дійшли висновку, що найбільш ефективний спосіб забезпечення відповідальності за злочини агресії передбачає створення інтернаціоналізованого суду в рамках судової системи України", - сказала вона.

У рамках такого спецтрибуналу діятиме предметна юрисдикція щодо міжнародних злочинів, також залучатиметься міжнародний персонал - судді, прокурори, розслідувачі та адвокати. Також експертна допомога може надаватися за запитом України.

Такий суд міг би сприяти ширшій міжнародній підтримці. До того ж це не потребуватиме резолюції Генасамблеї про створення нового незалежного міжнародного інституту, для становлення якого потрібен час і ресурси. Водночас ван Скаак зазначила, що поки що не вдалося досягти консенсусу з приводу створення подібної гібридної моделі міжнародного трибуналу.

"Існують дві моделі, які розглядаються: це ця модель - український трибунал, який матиме міжнародний характер і матиме багато міжнародної підтримки та інший варіант, який може створити Генасамблея ООН. Влада України розглядає обидва варіанти", - додала вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що генпрокурор Костін обговорив із президентом Європарламенту створення Спецтрибуналу щодо агресії росії.

Статті

Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Всі статті