Справи Майдану: до суду за рік скеровані обвинувальні акти щодо 55 осіб, серед яких правоохоронці

Протягом року правоохоронці повідомили про підозру 27 особам та скерували до судів 25 обвинувальних актів щодо 55 осіб, причетних до справ Майдану. Про це 20 лютого повідомив Офіс Генпрокурора.

Зазначається, що з цих 27 осіб - 2 високопосадовці, 17 правоохоронців, в числі яких 2 прокурора та 1 слідчий, 1 суддя, 7 цивільних осіб.

"Серед них колишній заступник Міністра внутрішніх справ України, який, використовуючи своє службове становище, сприяв наданню працівникам органів внутрішніх справ недозволених для використання в Україні спеціальних засобів російського виробництва, та своїми діями забезпечив усунення перешкод для їх застосування, що призвело до тяжких наслідків", - йдеться у повідомленні.

Також у 2022 році у справах Майдану отримано дозволи суду на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно 26 підозрюваних: 2 високопосадовці – колишні президент України та заступник Секретаря РНБО України, 14 правоохоронців, з яких 1 прокурор, а також 10 цивільних осіб.

"Зокрема, такий дозвіл отримано стосовно колишнього начальника управління ДАІ ГУ МВС України в м. Києві, який організував складання підпорядкованими інспекторами ДАІ завідомо неправдивих офіційних документів про нібито невиконання вимоги про зупинку особами, у тому числі активістами громадського руху «Автомайдан», які 29 грудня 2013 року здійснювали автопробіг в напрямку резиденції колишнього Президента України – «Межигір’я». На підставі цих документів суди безпідставно притягнули до адміністративної відповідальності як учасників автопробігу, так і власників транспортних засобів, які взагалі не брали у ньому участь", - розповіли у Офісі Генпрокурора.

Зазначається, що до суду направлено 25 обвинувальних актів стосовно 55 осіб.

Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишніх Міністра внутрішніх справ України, його заступника та директора Департаменту матеріального забезпечення МВС України за фактом перевищення влади та службових повноважень під час поставки із РФ спеціальних засобів – гранат нелетальної дії, що спричинило тяжкі наслідки. Також скеровано обвинувальний акт стосовно 5 так званих «тітушок» за фактом умисного вбивства журналіста В’ячеслава Веремія.

На даний час прокурори Офісу Генерального прокурора забезпечують підтримання публічного обвинувачення у 128 судових справах стосовно 254 осіб. Прокурорами профільного Департаменту здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 51 кримінальному провадженні.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті