Союзники наполягають, щоб Україна зосередилася на контрнаступі на півдні, відвівши частину військ зі сходу

Союзники наполягають, щоб Україна зосередилася на контрнаступі на півдні, перекинувши туди основну частину військ, які воюють під Бахмутом і іншими місцями на сході. Про це написав The New York Times.

Як зазначили там, перерізання російських ліній постачання на півдні вважається головною метою конрнаступу, але замість того, щоб зосередити війська на цьому напрямку, Україна розподілила їх порівну між півднем і сходом. Видання послалося на інтерв’ю з півдесятком західних чиновників, які висловлювалися на умовах анонімності. 

У NYT, зокрема, стверджували, що на потребі змінити тактику наголошували у розмові з головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним 10 серпня у форматі відеоконференції голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі, його британський колега Тоні Радакін і головнокомандувач сил США в Європі Крістофер Каволі і що Залужний погодився з цим. 

Тиск на українське командування з боку західних союзників підсилюється у зв’язку з наближенням осені, коли погодні умови стануть додатковою перешкодою для просування вглиб окупованих територій. Від України очікують, що до зими її війська пройдуть півшляху до Азовського моря, вважаючи це “частковим успіхом” контрнаступу. Таким чином українські війська хоч і не перекриють “сухопутний міст” на окуповану материкову частину країни з Криму, принаймні зможуть його прострілювати, написали в американському виданні

У The New York Times пояснили, що американська воєнна доктрина передбачає концентрацію військ на одному основному напрямку, в той час як Україна і Росія досі покладаються на радянську доктрину, “яка намагається мінімізувати суперництво між армійськими фракціями шляхом рівномірного розподілення людей і зброї між командуваннями. Обидві армії не спромоглися пріоритезувати свої найбільш важливі цілі, сказали чиновники”. 

Там також припустили, що Україна продовжує концентрувати війська під Бахмутом, тому що, після важких боїв за місто, яке не має стратегічного значення, президент України Володимир Зеленський побоюється, що відвід основної маси військ звідти буде виглядати як облишення намірів його повернути. В той же час, як відзначено у тексті, для зупинки просування російських військ від захопленого міста Україні вистачило б значно меншого контингенту на тій території, в той час як спроби відвоювати Бахмут призводять тільки до даремних втрат. 

Втім, у американському виданні також зазначили, що “критика американськими чиновниками українського контрнаступу часто відбувається з точки зору покоління військових офіцерів, які ніколи не бачили війни такого масштабу і сили. Більше того, американська воєнна доктрина ніколи не випробовувалася в таких умовах, як в Україні, де російські засоби радіоелектронної боротьби глушать зв’язок і GPS і жодна зі сторін не змогла досягти переваги у повітрі”.

Як раніше повідомляв The New York Times із посиланням на американську розвідку, Україна цього року не зможе досягти основної мети контрнаступу.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті