Україна цього року не зможе досягти основної мети контрнаступу - The Washington Post

Україна цього року не зможе досягти основної мети контрнаступу та звільнити Мелітополь - життєво важливий транзитний вузол РФ. Про це пише The Washington Post з посиланням на американські розвідувальні данні.

Розвідувальне співтовариство США вважає, що контрнаступ України не досягне ключового південно-східного міста Мелітополя, повідомили виданню The Washington Post джерела, знайомі з секретним прогнозом.

Це означає, пише видання, що Київ не виконає своєї головної мети – розрізання сухопутного мосту РФ до Криму в цьому році.

Ця похмура оцінка ґрунтується на жорстокому вмінні РФ захищати окуповану територію через фалангу мінних полів і траншей.

Українські війська, які просуваються до Мелітополя з міста Роботине, розташованого більш ніж в 50 милях, залишаться в кількох милях за межами міста, заявили офіційні особи США. Представники уряду США, Заходу та України, опитані для цього звіту, говорили на умовах анонімності, щоб обговорити важливі військові операції.

Похмура перспектива, повідомлена деяким республіканцям і демократам на Капітолійському пагорбі, вже викликала гру звинувачень під час закритих зустрічей.

Так, за інформацією видання, деякі республіканці зараз відмовляються прийняти прохання президента Байдена щодо додаткової допомоги Україні на суму 20,6 мільярда доларів, враховуючи скромні результати наступу. Інші республіканці та, меншою мірою, демократи-яструби звинувачують адміністрацію в тому, що вона не надіслала Україні більш потужну зброю раніше.

Офіційні особи США відкидають критику про те, що винищувачі F-16 або ракетні системи великої дальності, такі як ATACMS, призвели б до іншого результату.

"Проблема залишається через головну лінію оборони Росії, і немає доказів того, що ці системи були б панацеєю", — сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

"Я казав пару місяців тому, що цей наступ буде довгим, кривавим і повільним", — додав він The Post.

Не досягнувши поставлених цілей, він відзначив успіх Києва в приниженні російських сил.

"Росіяни перебувають у досить важкому стані. Вони зазнали величезної кількості втрат. Їхній моральний дух не дуже високий", — сказав він.

Представники США заявили, що Пентагон неодноразово рекомендував Україні зосередити велику масу сил на одній точці прориву. Але Україна обрала іншу стратегію.

Аналітики кажуть, що виклики, з якими зіткнулася Україна, багатогранні, але майже всі погоджуються, що РФ перевершила очікування, коли йдеться про її майстерність у захисті окупованої території.

Нова оцінка розвідки узгоджується з секретним прогнозом США від лютого, який свідчить про те, що нестача обладнання та чисельності сил може означати, що контрнаступ "не досягне" мети України розірвати сухопутний міст до Криму до серпня.

Офіційні особи США заявили, що Вашингтон все ще відкритий для того, щоб Київ здивував скептиків і подолав труднощі. Один чиновник з питань оборони сказав, що, можливо, Україна може поступитися історичним нормам і продовжити контрнаступ упродовж зими.

Як повідомлялося раніше, з посиланням на американських аналітиків, Сили оборони України просунулися приблизно на 16-19 км уздовж обох основних напрямків наступу, аби вийти до Азовського моря та перервати сполучення між окупованим Кримом та росією.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті