Словаччина й Угорщина не будуть долучатися до чеської ініціативи щодо снарядів для України

На підсумковому брифінгу у Празі 21 березня після зустрічі у Вишеградському форматі очільники міністерств закордонних справ Словаччини й Угорщини заявили, що не братимуть участь у фінансуванні чеської ініціативи із закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для ЗСУ. Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Угорщина не надавала і не надаватиме жодних озброєнь Україні. Ми не беремо участі у жодних спільних зусиллях, які перетворюються у спільні поставки зброї. В той самий час ми продовжуємо найбільшу гуманітарну операцію в історії Угорщини", – сказав угорський міністр Петер Сійярто.

Його колега зі Словаччини Юрай Бланар також виступив проти надання Україні зброї і підтвердив, що Братислава не братиме участь у чеській ініціативі та не надсилатиме летального озброєння Україні, оскільки, на їхню думку, "цей конфлікт не має військового вирішення".

Нагадаємо, під час Мюнхенської конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел повідомив, що знайшов для України 800 тисяч снарядів, які можна придбати й доставити в Україну протягом кількох тижнів,

До ініціативи долучилися близько 15 країн, в тому числі Канада, Данія, Франція, Норвегія, Швеція.

Як повідомлялося, станом на 20 березня Чехія доставила в Україну 300 тисяч снарядів, які забезпечать життєво важливий "перепочинок на кілька місяців" на лінії фронту. 

Також нагадаємо, у МЗС Угорщини "чесно" зізналися, що дуже хочуть співпрацювати з росією. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті