У МЗС Угорщини "чесно" зізналися, що дуже хочуть співпрацювати з росією

На відміну від деяких країн, які роблять це приховано, Угорщина готова відкрито обговорювати з росією співпрацю у секторах економіки, на які Євросоюз не накладав санкцій. Про це заявив на брифінгу в Празі за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ Вишеградської четвірки очільник угорського МЗС Петер Сійярто, повідомляє Радіо Свобода.

"У тих секторах, де немає санкцій, так, на прагматичній основі, там, де це відповідає нашим національним інтересам, ми хотіли б розвивати співпрацю з росіянами, як це роблять багато європейських і трансатлантичних країн. Деякі з них приховано, деякі – відкрито", – сказав Сійярто.

Дипломат зазначив, що обсяги поставок російського газу в Європу, імпорту російської нафти з Індії, а також поставок ядерного палива з росії в неєвропейські країни НАТО зросли.

"А потім, я думаю, ви не порушуватимете це питання лише перед тими, хто готовий відкрито це питання обговорювати", – відповів Сійярто журналістам.

Раніше єврокомісарка із питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Євросоюз скоротив імпорт російського газу на 71%. 

Водночас деякі країни, зокрема, Чехія відновили імпорт російського газу. Як заявив міністр промисловості та торгівлі Чехії Юзеф Сікела, йдеться про непрямі поставки газу російського походження, які здійснюють окремі трейдери. Водночас, за його словами, потреби в цьому немає, оскільки Чехія створила достатні запаси палива.

Нагадаємо, найбільш залежними від російського газу залишаються Угорщина, Словаччина й Австрія. У 2022 році, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, Будапешт не лише не скоротив поставки, але і підписав новий контракт із Москвою про додаткові обсяги російського газу.

Як повідомлялося, уряд Угорщини закликав Україну та росію до переговорів до другої річниці повномасштабного вторгнення

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті