Слова путіна про "героїзм" у контексті ситуації біля Вугледара можуть свідчити про намір відправити на його штурм нові сили – ISW

Слова путіна про те, що морська піхота РФ "героїчно бореться" – тоді як росія зазнає катастрофічних втрат біля Вугледара – можуть свідчити про намір відправити на штурм Вугледара нові сили. Про це повідомляє в черговому зведенні про ситуацію на фронті американський Інститут вивчення війни (ISW) 14 лютого, - пише "BBC News. Русская служба".

"Путін, ймовірно, спеціально погоджується з надмірно оптимістичним описом ситуації на фронті біля Вугледара, даним міністерством оборони, щоб підтримати наратив про негайний і потужний російський наступ у Донецькій області, – вважають автори зведення, що аналізують заяви путіна, в яких він похвально відгукується про дії морської піхоти, яка, за його словами "героїчно бореться". – Путін також, ймовірно, утримується від того, щоб погодитися з військовими блогерами, які все сильніше звинувачують міноборони в нездатності вчитися на власних помилках при механізованих атаках".

На думку експертів ISW, ці слова покликані продемонструвати підтримку міністерству оборони росії в момент, коли армія РФ "терпить катастрофічні втрати біля міста Вугледар у Донецькій області".

Уточнюється, що при спробі штурму Вугледара велику шкоду було завдано саме 155-й бригаді морської піхоти Тихоокеанського флоту. При цьому російське військове відомство про втрати внаслідок цих боїв не повідомляло, а міністр оборони Сергій Шойгу говорив про "успішний розвиток наступу".

При цьому, як повідомляє Інститут вивчення війни, коментарі путіна також "можуть говорити про намір зміцнити наступ на Вугледар великою кількістю мобілізованих військ або знову направити туди частини Північного флоту, що залишилися".

"На користь останньої версії говорять і спостереження українських військових, які говорять про концентрацію в окупованому Маріуполі війська Північного флоту, які можуть готуватися до відправлення під Вугледар", – сказано в повідомленні.

Крім того, у зведенні ISW міститься висновок про те, що "використання російською армією мобілізованих як поповнення для постраждалих у боях підрозділів навряд чи допоможе створити достатні наступальні можливості для повномасштабного та швидкого механізованого наступу".

"Мобілізовані, ймовірно, отримали лише обмежене навчання і їм бракує бойової злагодженості, професійної підготовки або досвіду, необхідних для масштабних механізованих атак, – пишуть американські експерти. – Росія може направити додаткових мобілізованих бійців, які певною мірою здатні здійснювати гідні захисні операції або вести війну на знос у районі Вугледару. Але мобілізовані навряд чи стануть ефективною механізованою силою, яка найближчими місяцями зможе вести успішні наступальні операції".

Раніше з посиланням на ISW повідомлялося, що погрозами "ядерної ескалації" та розмовами про "мирні переговори" росія намагалася затримати постачання танків Україні.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті