Скандальна ситуація: МЗС України та Польщі взаємно викликали послів на килим

1 серпня до МЗС України було запрошено посла Республіки Польща в Україні Бартоша Ціхоцького через висловлювання міністра Канцелярії Президента Республіки Польща, керівника Офісу міжнародної політики Марціна Пшидача. Про це повідомляє МЗС України.

"Під час зустрічі було наголошено, що заяви про нібито невдячність українців за допомогу Польщі не відповідають дійсності та є неприйнятними. Переконані, що українсько-польська дружба є набагато глибшою за політичну доцільність. Політика не має ставити під сумнів взаєморозуміння та міцність відносин наших народів. Жодні заяви не завадять нам спільно вибороти мир та розбудувати спільне європейське майбутнє", - заявляє МЗС України.

На цей факт вже відреагував прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький. Він заявив, що виклик до українського МЗС польського посла - представника країни, яка єдина перебувала в Києві в день вторгнення РФ в Україну - "не повинен був відбутися". Про це повідомляє "Польське радіо".

Моравєцький зазначив, що «у міжнародній політиці, в умовах війни, яка триває, зважаючи на величезну підтримку, яку Польща надала Україні, таких помилок не повинно бути».

«Ми завжди будемо захищати добре ім'я Польщі, її безпеку, і інтерес будь-якої іншої країни ніколи не буде вище інтересів Республіки Польща», - написав очільник польського уряду.

Також увечері 1 серпня МЗС Польщі повідомило, що у зв'язку із заявами представників української влади, до МЗС викликали посла України в Польщі Василя Зварича.

"Польсьске радіо" нагадує, що голова Бюро міжнародної політики при президентові Польщі Марцін Пшидач, коментуючи польським ЗМІ вимогу п’яти країн ЄС продовжити обмеження на імпорт українського зерна, заявив, що Києву «варто було б почати цінувати ту роль, яку Польща відігравала для України в останні місяці та роки».

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті