Сі Цзіньпін: США і Китай мають бути партнерами, а не суперниками

Держсекретар США Ентоні Блінкен в останній день свого турне Китаєм у п'ятницю, 26 квітня, зустрівся в Пекіні з головою КНР Сі Цзіньпіном. На зустрічі в Будинку народних зборів у центрі китайської столиці Сі Цзіньпін, заявив, що Китай і США "повинні бути партнерами, а не суперниками", - пише DW.

"За минулі 45 років відносини двох країн пережили злети і падіння і показали нам багато важливого: дві країни повинні бути партнерами, а не суперниками, допомагати одна одній досягти успіхів, а не завдавати одна одній шкоди", - цитує Сі Цзіньпіна Центральне телебачення Китаю.

Китайський лідер закликав, незважаючи на розбіжності двох країн, прагнути знайти точки дотику, а не вести "недобросовісну конкуренцію". Китай і США також мають бути вірними своєму слову, замість того щоб "говорити одне, а робити інше", додав він.

За словами Сі, є ще багато питань, які необхідно вирішити, і є можливості для подальших зусиль. "Ми сподіваємося, що США також зможуть позитивно оцінити розвиток Китаю", - сказав він, зазначивши, що, коли цю "фундаментальну проблему" буде розв'язано, відносини двох країн зможуть по-справжньому стабілізуватися, покращитися і рухатися вперед.

Ентоні Блінкен прибув до Китаю з триденним робочим візитом 24 квітня. Перед зустріччю із Сі Цзіньпіном він провів у Пекіні п'ятигодинні переговори з міністром закордонних справ КНР Ваном І.

Під час цієї зустрічі Блінкен висловив занепокоєння з приводу "підтримки КНР російської оборонно-промислової бази" на тлі триваючої війни Росії проти України, повідомив офіційний представник Держдепартаменту Меттью Міллер. За його словами, сторони також обговорили територіальні претензії Пекіна до острова Тайвань, його дії в Південно-Китайському морі та інші спірні питання.

Статті

Донбас
26.05.2024
18:29

Ближче ніж на 100 метрів до кордону з Росією наближатися заборонено. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу іноді з гордістю, іноді з натяком на сум визнавали, що анексовані території «ДНР/ЛНР», які РФ всупереч міжнародному праву чомусь називає «повноправними суб'єктами Федерації», як і раніше, російські можновладці...
Країна
25.05.2024
12:00

Посилення мобілізації у дії: що змінилося після 18 травня

"...Поки перебував у ТЦК, наслухався багато історій про те, як людям виписували повістки на блокпостах, у метро, ​​на ринку, був один чоловік, якому виписали повістку прямо біля реєстратури в поліклініці",
Країна
24.05.2024
10:14

Санкційний фронт: весняний наступ

Нові заходи, вжиті навесні союзниками України, посилюють залежність російської економіки від Китаю. Вони також вирішують ринкові проблеми самих країн G7. Але не відповідають головним цілям санкційного тиску.
Всі статті