Щодня з України виїжджає близько 6 тисяч чоловіків призовного віку через західний кордон - ДПСУ

За добу близько 6 тисяч чоловіків призовного віку виїжджають через західний кордон України, з них за системою "Шлях" як волонтери – 150-200 осіб.. Про це повідомляє "Суспільне" із посиланням начальника відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Державної прикордонної служби, полковника Ігоря Матвійчука

Зокрема, за його словами, останнім часом збільшилася кількість чоловіків, які беруть шлюб з багатодітними мамами, щоб виїхати з кордон. Крім того, є багато випадків, коли виїжджають в якості супроводжуючих тих, хто має інвалідність.

Він пояснив, що в законодавстві не деталізовано можливість контролю за людиною, яка супроводжує особу з інвалідністю. Тобто одну особу з інвалідністю можуть супроводжувати в різний час різні люди на підставі акту встановлення факту догляду, який "видається будь-кому". Матвійчук наголосив, що його можна підробити. 

Таким чином, з однією особою з інвалідністю можуть виїхати кілька людей, а перевірити, чи повернулися попередні, як наголосив Матвійчук, неможливо. 

"Ця система потребує вдосконалення. Міністерство соціальної політики має врегулювати це питання", – сказав він.

Посадовець також зауважив, що за такі дії законодавство не передбачає відповідальності. Він додав, що великий відсоток чоловіків, які виїжджають за кордон, мають довідки про непридатність до військової служби.

Він також навів приклад "найкумеднішого випадку", свідками якого були прикордонники,  – зміною статі за документами.

"Чоловік призовного віку змінив у РАГСі документи: був Антон, став – Тоня. Але насправді стать він не змінював", - зазначив Матвійчук. 

Як повідомлялося, СБУ затримала ще 5 організаторів схем для ухилянтів, деякі займалися "демобілізацією" чинних військових. 

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті