СБУ затримала ще 5 організаторів схем для ухилянтів, деякі займалися "демобілізацією" чинних військових

Служба безпеки заблокувала нові схеми ухилення від військової служби та нелегального виїзду за межі України чоловіків призовного віку у Черкасах, Києві й Запоріжжі. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 13 грудня.

"У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано 5 організаторів оборудок, які пропонували злочинні "послуги" не лише потенційним призовникам, але й діючим військовослужбовцям. Зловмисники "гарантували" своїм клієнтам, що за гроші "спишуть" їх з військового обліку або переправлять за кордон поза контрольно-пропускними пунктами", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що "ціна питання" становила до 6 тис. американських доларів з одного ухилянта залежно від терміновості виконання "замовлення".

Уточнюється, що в Черкасах "на гарячому" затримано місцевого адвоката та його спільника, який продавав фіктивні висновки ВЛК діючим військовим. У підроблених документах робили висновок про "погане здоров’я" клієнтів, що було формальною підставою для "списання" з військової служби. У подальшому "демобілізовані" могли використати фальшивку для виїзду за кордон.

У Києві викрито двох мешканців столиці, які переправляли ухилянтів до Євросоюзу через територію невизнаного Придністров’я. Перед "поїздкою" фігуранти забезпечували своїх клієнтів фіктивними документами військово-лікарської комісії про непридатність до служби через "наявність хронічних захворювань".

Потім ухилянтів збирали в обумовленому місці та відвозили на легковому авто на територію так званої "ПМР", а звідти до ЄС.

У Запоріжжі затримано двох шахраїв, які видурювали гроші з військовозобов’язаних. За винагороду зловмисники обіцяли потенційним призовникам, що зможуть "відмазати" їх від мобілізації, посилаючись на "власні зв’язки" у військкоматі. Але після отримання грошей від ухилянтів фігуранти "обривали" з ними контакти та зникали.

За всіма викритими фактами тривають розслідування. Зловмисникам загрожують різні терміни тюремного ув’язнення.

Раніше повідомлялось, що прикордонники затримали ухилянтів в рясах, яким ексказначей з Лаври пообіцяв втечу до Молдови.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті