СБУ зібрала доказову базу щодо трьох колаборантів з Донецької області, які активно працюють на окупаційну владу

Зібрано доказову базу щодо трьох колаборантів з Донеччини, які працюють на окупантів. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк 22 липня.

"СБУ задокументувала злочини трьох колаборантів з Донеччини, які добровільно погодились обійняти керівні посади в окупаційних адміністраціях Маріуполя та селища Бердянськ", – сказано в повідомленні.

Зазначається, що одна із зловмисників займалася "вихованням" українських дітей за стандартами країни-агресора.

Один із зловмисників почав активно робити "кар’єру" при загарбниках, та вже на початку травня 2022 року був призначений так званим "главой администрации Орджоникидзенского района г. Мариуполя ДНР".

До його функціональних обов’язків входило безліч чиновницьких функцій, але особливо цинічним виглядає "забезпечення дотримання законності, охорони, права і свобод громадян". За ці дії українське законодавство "спитає" з нього окремо, адже фактів ігнорування всіх перелічених у "посадових інструкціях" вимог, у слідства вистачає.

Як і всіх колаборантів, куратори зобов’язали керівника «адміністрації» активно співпрацювати з кишеньковими ЗМІ. Він розповідав про високі досягнення окупантів на різних рівнях і повну законність їх дій.

Другий фігурант очолив "Бердянскую сельскую администрацию" окупованих територій Донеччини. Колаборант крім виконання інших злочинних наказів окупантів, активно сприяв вивезенню вкраденої агресорами української агропродукції. У березні 2022 року чоловік ініціативно пішов на співпрацю з ворогом. Він допомагав окупантам виявляти проукраїнськи налаштованих громадян, розшукувати бійців Сил оборони України, які здійснювали спротив загарбникам на тимчасово окупованих територіях.

Колишній український бізнесмен також організував механізм масштабного вивозу зерна з території Маріупольського району Донеччини до РФ. Він надав потужності своїх сільськогосподарських підприємств для проживання військових країни-агресора, розміщення та ремонту техніки окупантів.

Обом фігурантам повідомлено про підозру у колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Також підозру від СБУ отримала "освітянка" з Маріуполя, яка добровільно пройшла співбесіду з окупантами та стала директором так званого "Муниципального бюджетного общеобразовательного учреждение "Средняя школа №38". Вона погоджувала всі навчальні питання з представниками окупаційної адміністрації РФ. Брала активну участь у врученні випускникам атестатів так званого "республиканского образца", допомагаючи впроваджувати стандарти освіти держави-агресора. Жінка також взяла участь у створенні пропагандистського відеоролика для "першого республіканського телеканалу ДНР".

У ньому вона повністю підтримала участь м. Санкт-Петербург РФ у відновленні будівлі школи та наданні методичної бази для навчання, називаючи російських кураторів – "наши шефы". Їй повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Раніше повідомлялось, що СБУ затримала блогера – "праву руку" Стремоусова, йому загрожує до 10 років тюрми.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті