СБУ повідомила про підозру одному із очільників УПЦ (МП), який закликав помолитися за рашистів у війні проти України

СБУ задокументувала підривну діяльність заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви (МП). Про це повідомляє СБУ 12 квітня.

"Клірик виправдовував російську війну проти України та розпалював релігійну ненависть. Після повномасштабного вторгнення рф протоієрей публічно закликав до співпраці з рашистами, щоб спільно "помолитися за здоров'я та благополуччя" російських окупантів", - повідомляє СБУ.

За інформацією української спецслужби, він неодноразово використовував для поширення прокремлівських наративів власний телеграм-канал.

За оперативними даними, священник курирував розгалужену мережу єпархій УПЦ (МП) за кордоном. "Ці установи під прикриттям нібито духовної опіки над українськими переселенцями поширюють пропагандистські наративи рф. Таким чином фігурант намагався вплинути на свідомість українців за кордоном і дискредитувати нашу країну на міжнародній арені", - наголошується в повідомленні.

Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти інформаційно-підривної діяльності клірика проти України. Також у СБУ інформують, що під час обшуків за місцем проживання підозрюваного знайдено страхове свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування РФ, що свідчить про можливу наявність у нього громадянства держави агресора.

"Також знайдено документи, які підтверджують його навчання в дипломатичній академії міністерства закордонних справ рф", - йдеться в повідомленні відомства.

На підставі зібраних доказів клірику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками), ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Триває розслідування щодо встановлення всіх обставин злочину.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті