СБУ повідомила про підозру білоруському найманцю, який воював проти ЗСУ у складі ПВК "Вагнер" й потрапив у полон

СБУ повідомила про підозру білоруському найманцю, який воював проти України у складі ПВК "Вагнер" та потрапив у полон до ЗСУ на Донеччині. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 15 лютого.

"СБУ зібрала повну доказову базу на ще одного громадянина Республіки Білорусь, який добровільно воював проти України, – сказано в повідомленні. – У липні минулого року він вступив до лав підконтрольної кремлю приватної військової компанії "Вагнер".

Зазначається, що у складі російського окупаційного угруповання він брав участь у бойових діях проти українських військ на Бахмутському напрямку. Втім, у листопаді минулого року найманець потрапив у полон підрозділів Сил оборони під час бойового зіткнення поблизу Курдюмівки на Донеччині.

За даними слідства, іноземець підписав контракт з угрупованням "Вагнер", щоб "заробити грошей". Для цього він прибув до тренувального табору російської ПВК, де пройшов десятиденний курс бойової підготовки. Потім його перекинули на східний фронт для штурму бойових позицій підрозділів ЗСУ.

Уточнюється, що після затримання найманець надав СБУ свідчення щодо воєнних злочинів окупаційних угруповань РФ та установчі дані осіб, причетних до їх вчинення. Також він розповів про тортури, позбавлення грошового забезпечення і вбивства у лавах ПВК "Вагнер" за невиконання злочинних наказів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили бойовику про підозру за ч. 4 ст. 447 Кримінального кодексу України (участь найманця у збройному конфлікті, воєнних або насильницьких діях). Наразі він перебуває під вартою.

"Зловмиснику загрожує покарання до 10 років ув’язнення", – сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що СБУ затримала у Слов'янську агента РФ, який збирав розвіддані для ворога й хотів "служити ДНР" та "виганяти нацистів".

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті