СБУ оголосила у розшук колишнього секретаря Радбезу Чечні, який командував "Ахматом" у Кремінній, Рубіжному й Сєвєродонецьку

СБУ оголосила у розшук колишнього секретаря Ради безпеки Чечні Апті Алаудінова, який командував кадирівцями під час захоплення Луганщини, особисто перебував на території міст Рубіжне, Кремінна, Сєвєродонецьк та віддавав накази бойовикам загону "Ахмат". Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк 7 грудня. 

"СБУ продовжує системно документувати злочини російської окупаційної армії для передачі матеріалів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Слідчі СБУ зібрали доказову базу на громадянина РФ, колишнього секретаря Ради економічної та громадської безпеки Чеченської республіки, заступника командуючого "2-го армійського корпусу народної міліції ЛНР", командира так зв. "загону спеціального призначення "Ахмат" генерал-майора поліції Апті Алаудінова. Задокументовано вчинення ним злочинів проти основ національної безпеки України, проти миру та безпеки людства і міжнародного правопорядку", - пише відомство. 

За даними слідства, фігурант, який на момент вчинення злочину обіймав посаду помічника голови Чеченської республіки, брав безпосередню участь у збройній агресії РФ проти України та захопленні територій нашої держави. У березні-квітні 2022 року він особисто командував так званим загоном спеціального призначення "Ахмат".

"Командувач загону "Ахмат" безпосередньо підпорядковується голові Чеченської республіки Рамзану Кадирову. У складі російської окупаційної армії кадирівці прибули  на територію України для ведення військових дій та виконання наказу кремля щодо захоплення Луганської області", - йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що фігурант особисто перебував у зоні бойових дій на території міст Рубіжне, Кремінна, Сєвєродонецьк та віддавав накази бойовикам загону "Ахмат". У результаті загарбницьких дій рф населені пункти Луганської області окуповані ворогом, повністю зруйнована її інфраструктура. Кількість загиблих та скалічених мирних мешканців, у тому числі дітей, обчислюється тисячами, десятки тисяч людей залишились без житла. 

У кінці 2022 року Алаудінова було призначено "заступником командувача 2 армійського корпусу народної міліції ЛНР". 

З січня 2023 року він виконує накази вищого керівництва рф щодо координації дії чеченських бойовиків, з метою недопущення деокупації захопленої території Луганської області. 

Підкреслюється, що злочинний російський режим високо оцінив «бойові заслуги» Алаудінова. За участь у так званій "СВО" указом путіна йому присвоєна зірка героя росії. Луганські маріонетки кремля нагородили його званням "героя ЛНР".

Наразі досудове розслідування завершено, матеріали кримінального провадження перебувають на розгляді в суді. Алаудінов обвинувачується у скоєнні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 110) та у здійсненні пособництва у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України). 

"Фігуранта оголошено у розшук. Оскільки він перебуває на території країни-агресора, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави", - пише СБУ. 

Раніше повідомлялось, що Алаудінову було повідомлено про підозру.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті