СБУ розпочала кримінальне провадження щодо депутата держдуми РФ, який воював в України

СБУ розпочала нове кримінальне провадження щодо депутата держдуми РФ Олексія Журавльова, який особисто брав участь у бойових діях на сході України. Про це повідомило відомство на своїй сторінці у Facebook 16 січня.

"Служба безпеки зібрала додаткові матеріали та розпочала нове кримінальне провадження щодо депутата державної думи РФ Олексія Журавльова, який брав участь у бойових діях проти Сил оборони України на східному фронті", – сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що з початку повномасштабного вторгнення він регулярно приїжджав до тимчасово окупованої частини Донецької області. Там посадовець увійшов до складу російського угруповання бойовиків "интернациональная бригада "Пятнашка". Перебуваючи у лавах окупантів, він інспектував тимчасово захоплені населені пункти та виступав одним із головних "ньюзмейкерів" кремля, включаючись в ефіри пропагандистських телеканалів з фронту.

Уточнюється, що, крім цього, він розгорнув широку агітаційну кампанію на підтримку збройної агресії РФ проти України. Під час пропагандистських заходів Журавльов публічно закликав до активізації так званої "денацифікації" та знищення 2 млн українців. Також російський депутат агітував мешканців захоплених районів Донеччини вступати до окупаційних угруповань країни-агресора.

"Раніше СБУ вже повідомила йому про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України за участь у голосуванні держдуми РФ про визнання кремлем незалежності самопроголошених "Л/ДНР", – сказано в повідомленні. – Санкція статті передбачає покарання у вигляді 15 років або довічного позбавлення волі".

Нові обставини слідчі СБУ кваліфікують за такими статтями Кримінального кодексу України:

- ст. 260 – участь у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань;

- ст. 436 – публічні заклики до агресивної війни або до розв'язування воєнного конфлікту.

Служба безпеки проводить комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності.

Раніше повідомлялось, що Журавльов публічно запропонував високоточною зброєю вбити главу МЗС Німеччини.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті