Саміт миру у Щвейцарії: Зеленський поспілкувався з главами Мозамбіку, Австрії, Албанії та Чилі

Президент України Володимир Зеленський повідомив про низку розмов з главами чотирьох країн щодо Саміту миру у Щвейцарії. Про це голова держави пише у своєму ТГК 22 травня.

"Провів продуктивну телефонну розмову з Президентом Мозамбіку Філіпе Ньюзі. Відзначили нещодавнє відкриття Посольства України в Мапуту. Переконаний, це сприятиме розвитку відносин між нашими державами. Україна експортує зерно до Мозамбіку, але готова ділитись і своїм багатим досвідом в агропромисловості. Мозамбік також може бути важливою логістичною ланкою в постачанні українського продовольства до інших країн Африки. Питання продовольчої безпеки буде одним з основних на нашому Саміті миру у Швейцарії, тому для нас важлива участь Мозамбіку", - зазначив президент.

Також він провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Австрії Карлом Негаммером. 

"Подякував йому за підтримку нашого Саміту миру у Щвейцарії – зокрема, підтвердженням своєї участі та активною роботою із залучення інших країн. Ми також цінуємо внесок Австрії в гуманітарне розмінування українських територій і розраховуємо на розширення цієї співпраці. Обговорили участь австрійського бізнесу у відновленні України та скоординували майбутні спільні заходи", - пише Зеленський.

Ще він повідомив, що поспілкувався з великим другом України – прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою.

"Обговорили підготовку до майбутнього Саміту миру у Швейцарії. Я вдячний Прем’єр-міністрові за те, що Албанія буде представлена на Саміті. Розповів про ситуацію на полі бою, зокрема про оборону Харківщини. Обговорили подальшу оборонну співпрацю", - пише голова держави.

Крім того, він провів відеорозмову з президентом Чилі Габріелем Боричем. 

"Обговорили ситуацію на Харківщині, де Росія намагається розширити географію свого вторгнення. Розказав про оборону регіону та наші дії зі збереження життя людей у прифронтових громадах.  Я вдячний Чилі за готовність приєднатися до міжнародних зусиль із розмінування українських територій та із повернення вкрадених Росією українських дітей", - вказав Зеленський, додавши, що президент Борич підтвердив участь у Саміті миру.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті