Румунія створить центр підготовки українських пілотів на F-16 і підтримає вступ України до ЄС

Українські пілоти увійдуть у "першу хвилю" навчання на винищувачах F-16 у Румунії. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом 10 жовтня.

"Є надзвичайно важливе рішення про підготовку в Румунії для F-16. Створюється центр підготовки пілотів. Ми обговорили, як прискорити таку підготовку і домовились, що українські пілоти будуть включені до "першої" хвилі навчання", - сказав президент.

Також Зеленський заявив про запуск нового маршруту для експорту агропромислової продукції з нашої країни через території Молдови та Румунії.

"І вже скоро запрацює зерновий коридор з України через Молдову в Румунію. І це взірець того, як багато ми можемо зробити разом. Що матиме значне, високе значення не лише для нас, а й для Європи та світу вцілому", - повідомив президент України.

Його колега, Клаус Йоганніс, заявив, що Румунія підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС до кінця 2023 року. 

"Сьогодні я підтвердив політичну та практичну підтримку Румунії щодо початку переговорів про вступ до Європейського Союзу України та Республіки Молдова до кінця 2023 року. Я особисто виступатиму за це рішення в Європейській Раді у грудні", - сказав Йоганніс.

Водночас президент Румунії підкреслив важливість впровадження всеосяжних реформ  в Україні, необхідних для вступу до Європейського Союзу, для “забезпечення стійкості держави та українського суспільства”.

Також сторони підписали двосторонню декларацію, про безпекову співпрацю, зокрема в регіоні Чорного моря, підтримку Формули миру, розширення економічної та логістичної взаємодії, транспортних зв’язків, спрощення процедур перетину кордону, відкриття нових пунктів пропуску на кордоні.

Як повідомлялось раніше, румунські ЗМІ пишуть про скасування або перенесення засідання парламенту, під час якого анонсувалося звернення Зеленського.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті