Румунія створить центр підготовки українських пілотів на F-16 і підтримає вступ України до ЄС

Українські пілоти увійдуть у "першу хвилю" навчання на винищувачах F-16 у Румунії. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом 10 жовтня.

"Є надзвичайно важливе рішення про підготовку в Румунії для F-16. Створюється центр підготовки пілотів. Ми обговорили, як прискорити таку підготовку і домовились, що українські пілоти будуть включені до "першої" хвилі навчання", - сказав президент.

Також Зеленський заявив про запуск нового маршруту для експорту агропромислової продукції з нашої країни через території Молдови та Румунії.

"І вже скоро запрацює зерновий коридор з України через Молдову в Румунію. І це взірець того, як багато ми можемо зробити разом. Що матиме значне, високе значення не лише для нас, а й для Європи та світу вцілому", - повідомив президент України.

Його колега, Клаус Йоганніс, заявив, що Румунія підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС до кінця 2023 року. 

"Сьогодні я підтвердив політичну та практичну підтримку Румунії щодо початку переговорів про вступ до Європейського Союзу України та Республіки Молдова до кінця 2023 року. Я особисто виступатиму за це рішення в Європейській Раді у грудні", - сказав Йоганніс.

Водночас президент Румунії підкреслив важливість впровадження всеосяжних реформ  в Україні, необхідних для вступу до Європейського Союзу, для “забезпечення стійкості держави та українського суспільства”.

Також сторони підписали двосторонню декларацію, про безпекову співпрацю, зокрема в регіоні Чорного моря, підтримку Формули миру, розширення економічної та логістичної взаємодії, транспортних зв’язків, спрощення процедур перетину кордону, відкриття нових пунктів пропуску на кордоні.

Як повідомлялось раніше, румунські ЗМІ пишуть про скасування або перенесення засідання парламенту, під час якого анонсувалося звернення Зеленського.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті