Після введення нафтового ембарго росія перейшла на перевезення танкерами іранського "тіньового флоту"

Щонайменше 16 суден, які входили до мережі, що дозволяла Ірану обходити санкції ООН, почали постачати російську сиру нафту після запровадження Євросоюзом ембарго у грудні. Про ситуацію пише Financial Times, повідомляє "Укррудпром".

Суднові брокери та аналітики кажуть, що росія переманила власників та операторів танкерів високими ставками, які зробили російську нафту привабливішою, ніж венесуельська чи іранська. Російські постачальники нафти платять за перевезення як мінімум на 50%, а в деяких випадках і на 100% вищі за ринкову ціну. Крім того, танкерам з іранським вантажем доводиться проводити в морі більше часу, щоб приховати походження вантажів, що робить постачання російського палива привабливішими.

Росія використовувала іранський "тіньовий флот" і до грудня, однак у менших обсягах. Протягом дев'яти місяців з початку війни росія приваблювала до перевезення своєї нафти дев'ять танкерів з іранського “тіньового флоту”.

Як зазначає FT, конкуренція за судна може стати джерелом напруженості у відносинах Москви та Тегерана, яке з вересня постачає росії військові дрони.

Висновки FT будуються на аналізі списку із 288 судів, на які подавалися скарги про порушення санкцій до морських реєстрів та страхових компаній. Після цього видання вивчило дані системи Kpler, щоб зрозуміти, які останні вантажі перевозили ці судна.

Загалом обсяги російської нафти, що поставляється “тіньовим флотом”, зросли з менш ніж 3 мільйонами барелів у листопаді до більш ніж 9 мільйонів барелів у січні. Москва, як пише FT, зібрала власний "тіньовий флот", що складається з приблизно 100 суден.

У грудні набуло європейського ембарго і стелі цін на російську сиру нафту. 5 лютого під обмеження потрапили й нафтопродукти, що, ймовірно, викличе ще більші труднощі із логістикою.

Після запровадження обмежень у грудні доходи бюджету росії впали на 400 мільярдів рублів у порівнянні з прогнозами, а в січні дефіцит бюджету досяг гіршого значення принаймні з 1998 року.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті