Росіяни здійснили підрив дамби позапланово або раніше за часом - ексголова СВР України

Голова Служби зовнішньої розвідки України 2020-2021 рр. Валерій Кондратюк вважає, що росіяни планували підірвати дамбу Каховської ГЕС у момент початку контрнаступу ЗСУ. Про це він заявив в ефірі "Еспресо".

"Коли росіяни готуються до певних речей, то вони вже мають наративи. Те, що в російських ЗМІ виникла пауза щодо підриву дамби, і їм потрібно було узгоджувати свою позицію з керівництвом, тобто дочекатися офіційної версії, є свідченням того, що підрив дамби відбувся позапланово або раніше за часом. Є інформація, що дамба мала бути підірвана з початком українського контрнаступу. І тоді підрозділи ЗСУ, які переправлялися через Дніпро, були б змиті. Але те, що відбулося - це непередбачувані обставини. Якщо це було позапланово, тобто раніше за часом, то там є жертви серед інженерних російських підрозділів. Така інформація скоро з'явиться щодо осіб або командирів, або тих людей, які виконували підрив чи були присутні саме в той час на території Каховській ГЕС", - пояснив Кондратюк.

Ексголова Служби зовнішньої розвідки України також додав, що військова доктрина росії передбачає провокування масштабних техногенних катастроф.

"Путін не може використати ядерну зброю і техногенна катастрофа - це міні ядерна зброя, яку він може використовувати. Путін вдається до таких кроків, щоб після себе залишити випалену землю. У нього вже не є в плані захопити Україну, він хоче створити скалічену державу. Підрив Каховської ГЕС - це ті червоні лінії, на які Захід вже має відповісти конкретними планами або гарантіями безпеки", - наголосив Кондратюк.

Нагадаємо, ВР звернулася до світової спільноти із закликом засудити підрив росіянами Каховської ГЕС. 

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті