Росіяни здійснили підрив дамби позапланово або раніше за часом - ексголова СВР України

Голова Служби зовнішньої розвідки України 2020-2021 рр. Валерій Кондратюк вважає, що росіяни планували підірвати дамбу Каховської ГЕС у момент початку контрнаступу ЗСУ. Про це він заявив в ефірі "Еспресо".

"Коли росіяни готуються до певних речей, то вони вже мають наративи. Те, що в російських ЗМІ виникла пауза щодо підриву дамби, і їм потрібно було узгоджувати свою позицію з керівництвом, тобто дочекатися офіційної версії, є свідченням того, що підрив дамби відбувся позапланово або раніше за часом. Є інформація, що дамба мала бути підірвана з початком українського контрнаступу. І тоді підрозділи ЗСУ, які переправлялися через Дніпро, були б змиті. Але те, що відбулося - це непередбачувані обставини. Якщо це було позапланово, тобто раніше за часом, то там є жертви серед інженерних російських підрозділів. Така інформація скоро з'явиться щодо осіб або командирів, або тих людей, які виконували підрив чи були присутні саме в той час на території Каховській ГЕС", - пояснив Кондратюк.

Ексголова Служби зовнішньої розвідки України також додав, що військова доктрина росії передбачає провокування масштабних техногенних катастроф.

"Путін не може використати ядерну зброю і техногенна катастрофа - це міні ядерна зброя, яку він може використовувати. Путін вдається до таких кроків, щоб після себе залишити випалену землю. У нього вже не є в плані захопити Україну, він хоче створити скалічену державу. Підрив Каховської ГЕС - це ті червоні лінії, на які Захід вже має відповісти конкретними планами або гарантіями безпеки", - наголосив Кондратюк.

Нагадаємо, ВР звернулася до світової спільноти із закликом засудити підрив росіянами Каховської ГЕС. 

Статті

Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Всі статті