Росія призупинить експорт скрапленого газу з порту Тамані через загрозу атак безпілотників

Російський чорноморський порт Тамань готовий призупинити експорт вибухонебезпечного скрапленого природного газу (СПГ) через побоювання, пов'язані з атаками безпілотників. Про це заявили агентству Reuters 2 червня три джерела, знайомі із ситуацією, - повідомляє "Голос Америки".

Зазначається, що останніми тижнями росія неодноразово зазнавала атак безпілотників. Зокрема, постраждали житлові будинки в Москві, нафтопереробні заводи на півдні РФ і склади пального біля Кримського мосту, а 3 травня безпілотники атакували резервуар із нафтопродуктами в Таманському порту, що розташований приблизно за 10 кілометрів від Кримського мосту.

Залізничні оператори РФ і Казахстану вже оголосили про плани обмежити перевезення вантажів у напрямку Тамані, на частку якої припадає близько 7,5% усього російського експорту СПГ.

Три джерела, безпосередньо знайомі з ситуацією, повідомили агентству Reuters, що Тамань призупинить роботу з СПГ, а також з пропаном і бутаном, через вибухонебезпечність цих видів палива. Джерела говорили з кореспондентом агентства Reuters на умовах анонімності.

Наразі немає точної інформації - коли конкретно порт припинить експорт скрапленого газу, але джерела кажуть, що насамперед буде відправлено запаси СПГ, які вже зараз перебувають у порту.

Таманьнафтогаз, оператор Таманського перевалочного комплексу, який також займається перевалкою сирої нафти і нафтопродуктів, не відповів на запит агентства Reuters про коментарі щодо поточної ситуації.

Побоювання з приводу атак безпілотників на російську інфраструктуру - останній приклад того, як війна в Україні впливає на постачання енергоносіїв і наскільки вони залежать від безпеки в Чорному морі, через яке росія поставляє паливо на світові ринки.

Два джерела заявили, що операції з СПГ на Таманському перевалочному комплексі потужністю 20 млн тонн вантажів на рік будуть законсервовані на невизначений термін.

За наявними даними, залізничні поставки СПГ у Тамань від російських і казахстанських постачальників у січні-травні цього року склали 192 тисячі тонн. У 2022 році в порту Тамані було відвантажено 328 тисяч тонн російського і казахстанського СПГ.

Наразі в росії розглядаються альтернативні маршрути для експорту скрапленого газу, включно з Китаєм, - наголошується в повідомленні.

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті