Російський підполковник звинуватив ПВК "Вагнер" у викраденнях і тортурах військових РФ

Російський підполковник Веневітін, який побував у полоні ПВК "Вагнер", звинуватив бойовиків Пригожина у викраденнях російських військових, тортурах і насильстві. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Зазначається, що телеграм-канали "Осторожно, новости" і Baza опублікували 8 червня відео зі зверненням підполковника ЗС РФ Романа Веневітіна, який нещодавно побував у полоні у ПВК "Вагнер".

Про його полон стало відомо раніше цього тижня з відео, опублікованого пресслужбою ПВК, на якому Веневітін виправдовується за напад на одну з машин "вагнерівців". Не до кінця зрозуміло, коли стався сам інцидент із нападом, як скоро після цього Веневітін був захоплений найманцями Євгена Пригожина і скільки часу провів у них. За деякими даними, ПВК передав підполковника слідчим для подальшого прояснення ситуації, але знову неясно - яким саме слідчим.

У будь-якому разі зміст свіжого звернення Романа Веневітіна вказує на те, що наразі він точно перебуває не в руках ПВК.

Він звинувачує найманців "Вагнера" в тортурах і провокаціях, а їхнього главу Євгена Пригожина - у дискредитації російської армії. Себе Веневітін називає колишнім командиром 72-ї бригади.

За його словами, інцидент із "вагнерівцями" почався з того, що вони перегородили йому дорогу без жодних на те підстав, коли він разом із патрулем об'їжджав позиції своїх бійців.

"Терпіти це я як бойовий офіцер не збирався. У результаті співробітники "Вагнера" були роззброєні і відправлені у відомому напрямку... Згодом мене полонили, тримали в підвалі, знущалися так, як не знущався б будь-який озлоблений російський солдат над полоненим солдатом ЗСУ. Мене побили, не давали спати, тричі за ніч мене просто виволікали з підвалу і намагалися розстріляти", - розповів Роман Веневітін.

Він стверджує, що найманці ПВК регулярно погрожували військовим різних підрозділів розправою, якщо вважали, що ті працюють не так, як хочуть "вагнерівці".

"Був викрадений старшина одного з наших батальйонів, його мучили, катували, бризкали в очі кислотою, обливали бензином. Був викрадений начальник штабу, якого побили і викинули зв'язаним у районі бойових дій. [...]" Були випадки, коли бійців викрадали і намагалися поміняти їх на боєприпаси", - розповідає Веневітін.

Він також згадує, що одного викраденого бійця "опустили", і той невдовзі наклав на себе руки.

Також, за словами Романа Веневітіна, мали місце випадки крадіжки військової техніки підопічними Пригожина. Зокрема, у 72-ї бригади було викрадено два танки Т-80, чотири гармати, "Камаз", БМП, каже підполковник.

Щодо звинувачень у тому, що його бійці нібито мінували тили ПВК "Вагнер", він сказав, що не було ніяких тилів "Вагнера", а була лише зона відповідальності 72-ї бригади.

"Ця заява - це продукт запаленої свідомості піар-служби "Вагнера" і спроба атаки на керівництво МО", - каже Веневітін у відеозверненні.

Як повідомлялося, Пригожин волає про ганьбу росіян під Бахмутом.

Статті

Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Всі статті