Російські окупанти не можуть запустити жоден блок ЗАЕС — Енергоатом

Через відмову частини українського персоналу Запорізької АЕС співпрацювати з окупантами, а також через брак власних кадрів, росіяни не можуть ані запустити, ані експлуатувати енергоблоки станції. Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом" у Фейсбук.

"У кадровий дефіцит росіяни самі себе загнали, заблокувавши доступ на станцію майже 1500 українським працівникам ЗАЕС, котрі відмовились отримувати російські паспорти і підписувати договір із фейковим АО "эксплуатирующая организация Запорожской АЭС" або іншим підприємством Росатома", – йдеться у дописі.

Для поліпшення становища, загарбники шукають для ЗАЕС "нових" атомників на території РФ та готові розселяти їх у примусово забрані квартири енергодарців, які виїхали з окупованого міста.

Крім того, запустити блоки заважає поступова деградація спеціалізованого обладнання, яку загарбники спричинили через недотримання необхідного температурного режиму.

Навколо енергоблоків Запорізької АЕС та сухого сховища відпрацьованого ядерного палива вони продовжують зводити укріплення і будувати військові споруди.

"Такі дії росіян є категорично неприпустимими і порушують всі наявні норми ядерної та радіаційної безпеки. Вчергове закликаємо світове співтовариство якнайшвидше сприяти виведенню російських військових із території ЗАЕС та Енергодара, демілітаризувати станцію та повернути її під повний контроль України", – додали в компанії.

17 січня президент Енергоатому Петро Котін заявив, що ЗАЕС занепадає під російською окупацією і якщо їх не прогнати звідти, вона може більше не запрацювати. 

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті