Російські користувачі "Яндекса" б'ють рекорди запитів, "коли повернуть мобілізованих"

З вересня російські користувачі б'ють рекорди запитів у "Яндексі" про те, коли мобілізовані повернуться з війни. Про це повідомляє "Настоящее время" з посиланням на видання "Верстка" і дані Yandex Wordstat.

Зазначається, що у вересні було понад 134 тисячі запитів "Коли повернуть мобілізованих". Свої запитання родичі та близькі мобілізованих ставлять і місцевій владі: наприклад, залишають коментарі на офіційних сторінках глав регіонів у російській соціальній мережі "ВКонтакте".

У профільних чатах у телеграмі самі російські мобілізовані скаржаться на відсутність ротації. Військовим нібито обіцяли, що їх змінять контрактники, а вони отримають відпустку до грудня. Але тепер, пишуть мобілізовані, їм кажуть, що додому вони поїдуть тільки після закінчення так званої "спеціальної військової операції".

Восени 2022 року в росії з'явився проєкт "Ідіть лісом". Він допомагав росіянам, які хотіли уникнути мобілізації та виїхати за кордон, а тепер консультує і тих, хто хоче дезертирувати або вибратися з фронту будь-яким іншим способом.  

Прес-аташе проєкту Іван Чувіляєв зазначає, що з травня дуже сильно зростає статистика у справах, пов'язаних із дезертирством у російській армії.

"Пояснення цьому просте: починаючи з травня, навіть із кінця квітня, потроху відпустки почали давати контрактникам", - каже Чувіляєв.

"Не тим, хто потрапив під каток так званої часткової мобілізації минулої осені, а саме контрактникам - професійним військовим. Вони почали отримувати відпустки - і, природно, вони з цих відпусток не повертаються. Перше, що вони роблять, коли в них з'являється інформація про те, що їм дають відпустку на два тижні, - вони пишуть нам і запитують, що їм робити. Або вони, або їхні родичі. Вони намагаються домогтися військово-лікарської комісії, вони намагаються домогтися просто медичної допомоги, тому що їхні поранення ніхто не лікує і лікувати не збирається. І в кінцевому підсумку вони намагаються виїхати з країни. Ухвалюють це непросте рішення, тому що насправді це єдиний вірний спосіб самовільно залишити частину і водночас не сісти у в'язницю і не повернутися на фронт", - розповів Чувіляєв.

Він констатував, що мобілізованим із вересня 2022 року за "частковою мобілізацією" відпусток взагалі не обіцяють.

"Їм прямим текстом говориться: ніякої ротації не буде, хто мобілізований - залишиться на фронті, якщо виживе, до кінця війни", - підсумував Чувіляєв.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті