Російські користувачі "Яндекса" б'ють рекорди запитів, "коли повернуть мобілізованих"

З вересня російські користувачі б'ють рекорди запитів у "Яндексі" про те, коли мобілізовані повернуться з війни. Про це повідомляє "Настоящее время" з посиланням на видання "Верстка" і дані Yandex Wordstat.

Зазначається, що у вересні було понад 134 тисячі запитів "Коли повернуть мобілізованих". Свої запитання родичі та близькі мобілізованих ставлять і місцевій владі: наприклад, залишають коментарі на офіційних сторінках глав регіонів у російській соціальній мережі "ВКонтакте".

У профільних чатах у телеграмі самі російські мобілізовані скаржаться на відсутність ротації. Військовим нібито обіцяли, що їх змінять контрактники, а вони отримають відпустку до грудня. Але тепер, пишуть мобілізовані, їм кажуть, що додому вони поїдуть тільки після закінчення так званої "спеціальної військової операції".

Восени 2022 року в росії з'явився проєкт "Ідіть лісом". Він допомагав росіянам, які хотіли уникнути мобілізації та виїхати за кордон, а тепер консультує і тих, хто хоче дезертирувати або вибратися з фронту будь-яким іншим способом.  

Прес-аташе проєкту Іван Чувіляєв зазначає, що з травня дуже сильно зростає статистика у справах, пов'язаних із дезертирством у російській армії.

"Пояснення цьому просте: починаючи з травня, навіть із кінця квітня, потроху відпустки почали давати контрактникам", - каже Чувіляєв.

"Не тим, хто потрапив під каток так званої часткової мобілізації минулої осені, а саме контрактникам - професійним військовим. Вони почали отримувати відпустки - і, природно, вони з цих відпусток не повертаються. Перше, що вони роблять, коли в них з'являється інформація про те, що їм дають відпустку на два тижні, - вони пишуть нам і запитують, що їм робити. Або вони, або їхні родичі. Вони намагаються домогтися військово-лікарської комісії, вони намагаються домогтися просто медичної допомоги, тому що їхні поранення ніхто не лікує і лікувати не збирається. І в кінцевому підсумку вони намагаються виїхати з країни. Ухвалюють це непросте рішення, тому що насправді це єдиний вірний спосіб самовільно залишити частину і водночас не сісти у в'язницю і не повернутися на фронт", - розповів Чувіляєв.

Він констатував, що мобілізованим із вересня 2022 року за "частковою мобілізацією" відпусток взагалі не обіцяють.

"Їм прямим текстом говориться: ніякої ротації не буде, хто мобілізований - залишиться на фронті, якщо виживе, до кінця війни", - підсумував Чувіляєв.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті