Російські компанії навчилися обходити встановлену Заходом "стелю цін на нафту"

Російські компанії навчилися обходити встановлену Заходом "стелю цін на нафту", відмовившись від західних страховок. Про це свідчить аналіз Financial Times на основі даних Kpler і страхових компаній, - повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times.

Європейські та американські компанії забезпечують понад 90% морського страхування у світі, і саме їхні послуги були головним чинником, за допомогою якого західні країни намагалися забезпечити роботу стелі цін на російську нафту. Але не минуло й року з її введення, як більша частина російської нафти стала експортуватися без західних страховок.

У серпні майже три чверті морських поставок із РФ здійснювалося без страхування з боку західних компаній, тоді як навесні - близько половини. Це дає змогу реалізовувати значну частину нафти вище за стелю в $60 за барель, оскільки немає західних страховиків, які готові забезпечити захист тільки за умови підтвердження ціни продажу.

Ціна головного російського сорту Urals тримається вище $60 з липня і у вересні навіть досягла $80 за барель, свідчать дані Argus з балтійського порту Приморськ. Дисконт до сорту Brent, який після введення на початку грудня 2022 р. стелі й ембарго на поставки в Європу досягав майже $40, значно скоротився.

Ціна Brent минулого тижня перевищувала $95 за барель; вона останніми місяцями сильно зросла через скорочення поставок на світові ринки з боку Саудівської Аравії та росії.

У травні експорт Urals і ESPO як застрахованими на Заході судами, так і ні, становив близько 3 млн барелів на добу, пише FT. У серпні обсяги скоротилися до 2,5 млн барелів, в основному за рахунок застрахованих на Заході суден, які становили лише 626 000 барелів (у два з гаком рази менше, ніж у травні).

Обходитися без західних страховок російські експортери навчилися багато в чому за рахунок формування тіньового флоту зі старих танкерів, зареєстрованих на фірми, спеціально створені за період війни в таких юрисдикціях, як ОАЕ, Індія, Гонконг.

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті