Російські компанії навчилися обходити встановлену Заходом "стелю цін на нафту"

Російські компанії навчилися обходити встановлену Заходом "стелю цін на нафту", відмовившись від західних страховок. Про це свідчить аналіз Financial Times на основі даних Kpler і страхових компаній, - повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times.

Європейські та американські компанії забезпечують понад 90% морського страхування у світі, і саме їхні послуги були головним чинником, за допомогою якого західні країни намагалися забезпечити роботу стелі цін на російську нафту. Але не минуло й року з її введення, як більша частина російської нафти стала експортуватися без західних страховок.

У серпні майже три чверті морських поставок із РФ здійснювалося без страхування з боку західних компаній, тоді як навесні - близько половини. Це дає змогу реалізовувати значну частину нафти вище за стелю в $60 за барель, оскільки немає західних страховиків, які готові забезпечити захист тільки за умови підтвердження ціни продажу.

Ціна головного російського сорту Urals тримається вище $60 з липня і у вересні навіть досягла $80 за барель, свідчать дані Argus з балтійського порту Приморськ. Дисконт до сорту Brent, який після введення на початку грудня 2022 р. стелі й ембарго на поставки в Європу досягав майже $40, значно скоротився.

Ціна Brent минулого тижня перевищувала $95 за барель; вона останніми місяцями сильно зросла через скорочення поставок на світові ринки з боку Саудівської Аравії та росії.

У травні експорт Urals і ESPO як застрахованими на Заході судами, так і ні, становив близько 3 млн барелів на добу, пише FT. У серпні обсяги скоротилися до 2,5 млн барелів, в основному за рахунок застрахованих на Заході суден, які становили лише 626 000 барелів (у два з гаком рази менше, ніж у травні).

Обходитися без західних страховок російські експортери навчилися багато в чому за рахунок формування тіньового флоту зі старих танкерів, зареєстрованих на фірми, спеціально створені за період війни в таких юрисдикціях, як ОАЕ, Індія, Гонконг.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті